Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitarica
  • 15.05.2022. 07:30

Cene žitarica ponovo rastu - manja će biti i ponuda i potrošnja?

Nove prognoze USDA povećale su rast cena žitarica na svetskom tržištu. Kakve su prognoze?

Foto: Depositphoto/Sodel_Vladyslav
  • 1.796
  • 251
  • 0

Cene pšenice ponovo rastu. Najnoviji izveštaj USDA za nove useve su podstakle njihovo povećanje što bi moglo dovesti do značajnijih promena u trgovačkim tokovima. Navodi se da će blokada crnomorskih luka i sukob koji je Ukrajinu izbacio iz svetskih proizvođača i izvoznika, itekako uticati na cene.

Najveći skok se desio neposredno posle objavljivanja izveštaja. Osim pšenice, porasle su i one za druge žitarice, navodi Agrarheute. Prvi ugovor za pšenicu, koja sazreva u julu 2022. godine, imao je povećanje od 35 centi na skoro 1.150 centi po bušelu (bušel pšenice je 27.216 kg). Isto se desilo i sa jarom proteinskom koja dolazi sa severa SAD-a i Kanade, čija je cena uz povećanje od 35 centi iznosila skoro 1.300 centa po bušelu. U Kanadi je došlo do pada vrednosti repice za devet CAD na nešto više od 1.140 CAD po toni.

Sve je to imalo uticaj na evropske berze. Francuski MATIF je imao ugovore za novu žetvu (septembar) povećane za 10,50 evra na 413,75 evra po toni. Za prvi ugovor o kukuruzu cene su porasle za 4,75 evra na 363,75 evra po toni.

Kretanje cena žitarica na svetskim berzama pratite na Baze podataka > Tržište 

I na ovoj berzi je došlo do snižavanja vrednosti uljane repice gde se nova žetva prodavala za 848,50 evra po toni.

Proizvodnja ne prati potrošnju

U svom izveštaju za 2022./23. USDA predviđa manju globalnu ponudu, ali i potrošnju. Trenutno se dešava da potrošnja raste, a smanjuju se zalihe. Procenjeno je da će svetska proizvodnja biti 774,8 miliona tona u novoj žetvi što je za 4,5 mil. t manje nego u prošloj sezoni.

Pad proizvodnje u Ukrajini, Australiji i Maroku je delimično nadoknađen povećanjem u Kanadi, Rusiji i SAD. Ukrajinska proizvodnja se trenutno procenjuje na 21,5 miliona tona, dakle 11,5 mil. t manje nego 2021./22. godine. Ove godine Kanada ide na 33 miliona tona, a proizvodnja meke i durum pšenice u Evropskoj uniji dostiće 136,50 mil. t, što je za 1,9 mil. t manje nego u 2021./23. godini. Za SAD je predviđeno povećanje od 2,3 mil. t i očekuje se 47,1 mil. t. USDA je najveća predviđanja dala za rusku proizvodnju gde se očekuju rekordni prinosi od 80 miliona tona.

Putin najavio istorijski rekord u žetvi pšenice - povećaće i izvoz?

Kada je u pitanju predviđanje globalne potrošnje za 2022./23. ona je nešto niža od tekuće sezone i iznosi 787,5 miliona tona. Do toga će doći zbog pada potražnje za stočnom hranom. Najveći pad se očekuje u Kini, EU i Australiji, dok se povećanje očekuje u Indiji.

Očekuje se manja potrošnja stočne hrane (Foto: Depositphotos/Wirestock)

Smanjuje se žetva kukuruza

Trgovina pšenicom ove sezone dostiće rekordnu vrednost od 204,9 miliona tona. Izvoz će se povećati zbog povećanih izvoznih zaliha iz Rusije i Kanade. Rusija bi trebalo da bude najveći izvoznik te žitarice u 2022./23. godini s 39,0 mil. t, zatim EU sa 36 mil. t, Australija s 24 mil. t, Kanada 24 mil. t i SAD sa skoro 22 mil. t. Indija nastavlja biti važan izvoznik i pored manje žetve od 108,5 miliona tona, a njen izvoz se procenjuje na 8,2 mil. t.

Može li Indija da prehrani svet?

Globalne zalihe će se smanjiti na 267 mil. t što je najniži nivo u poslednjih šest godina, a Indija prednjači u tom padu zbog snažnog izvoza.

Svetska proizvodnja krupnozrnih žitarica (kukuruz, ječam, sirak) za 2022./23. je u padu, a očekuje se smanjenje zaliha i potrošnje. Do toga dolazi zbog pada u Ukrajini, SAD, EU i Kini što neće moći nadoknaditi proizvodnja u Brazilu, Argentini, Srbiji i Južnoafričkoj Republici. Svetska potrošnja kukuruza će pasti za 15 miliona tona.

Prema očekivanjima USDA, zalihe kukuruza smanjene su za četiri miliona tona na 305,1 mil. t, najviše zbog pada u Kini i Sjedinjenim Državama. Procena USDA za njegov uvoz u EU je na 15 miliona tona i to je veća količina nego što je procenila EK na samo devet mil. t.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: - | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usev, a njome je zasejana ¼ obradivih površina na svetu. Pšenični hleb osnovna... Više [+]

Kukuruz

Kukuruz

Sinonim: - | Engleski naziv: Grain maize | Latinski naziv: Zea mays L.

Kukuruz je jednogodišnja biljka jarog tipa razvića, a dužina njegove vegetacije od nicanja do punog zrenja zavisi od osobine sorte, odnosno hibrida, s jedne strane, i uslova... Više [+]

Tagovi

USDA Trgovanje žitaricama Pšenica Kukuruz Tržište žitarica Cene žitarica


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.