Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izloženost hemikalijama
  • 10.07.2017. 18:00

Članice EU podbacile u zaštiti javnog zdravlja

Države članice Evropske unije su prošle sedmice na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Briselu usvojile predlog Evropske komisije o postavljanju naučnih kriterijuma neophodnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti hemikalijama.

Foto: Kaz/pixabay.com
  • 959
  • 47
  • 0

Države članice Evropske unije su prošle sedmice na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu u Briselu usvojile predlog Evropske komisije o postavljanju naučnih kriterijuma neophodnih za identifikaciju i smanjenje izloženosti hemikalijama koje narušavaju rad hormona, takozvanih endokrinih disruptora, a najčešće se koriste u sredstvima za zaštitu biljaka poput pesticida i biocida.

Brane se interesi agrohemijske industrije

Mada je Komisija najavila da je to važan korak ka boljoj zaštiti građana od uticaja štetnih hemikalija, predlog koji je predstavljen izazvao je burne reakcije struke i civilnog društva. Poslanik u Evropskom parlamentu i član Odbora za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane, Davor Škrlec, smatra da EK nastavlja i dalje da brani interese agrohemijske industrije umesto zauzimanja za javno zdravlje.

21 država članica "za" predlog Komisije

Preka Škrlecovim rečima, sramotno je da nakon više od 7 godina čekanja još nemamo odgovarajuće ili korisne kriterijume za utvrđivanje što su to endokrini disruptori. Kako je objasnio velika većina država članica nije ispunila svoju odgovornost u zaštiti javnog zdravlja i životne sredine stavljajući interese velikih agrohemijskih kompanija na prvo mesto s negativnim efektima koji sežu mnogo dalje od uticaja pesticida.

"Prema novim kriterijima biće jako teško identifikovati endokrini disruptor i dokazati štetnost određenih hemikalija jer je potrebno i nekoliko godina da bi se naučno dokazao njihov uticaj na zdravlje, a sporni proizvod koji se smatra endokrinim disruptorom uklonio s tržišta", smatra Škrlec.

Stavljanje veta na uvođenje novih kriterijuma?

On dodaje da će bez odgovarajućih naučnih i upotrebljivih kriterijuma biti gotovo nemoguće preduzeti mere u cilju smanjenja štete uzrokovane uticajem endokrinih disruptora. "Radićemo na tome da okupimo potrebnu većinu u Evropskom parlamentu da bismo stavili veto na kriterijume i zahtevaćemo od Komisije da konačno isporuči ono što se od nje godinama traži", rekao je Škrlec.

Tokom glasanja 21 država članica EU se opredelila "za" predlog Komisije, izuzev Češke, Danske i Švedske koje su glasale "protiv", dok su Letonija, Mađarska, Poljska i Velika Britanija bile uzdržane.

Endokrini disruptori pretnja javnom zdravlju

Svetska zdravstvena organizacija (WHO) i Program Ujedinjenih nacija za životnu sredinu (UNEP) proglasili su endokrine disruptore globalnom pretnjom po javno zdravlje. Endokrini disruptori prisutni su u širokom rasponu, najčešće korišćenih, proizvoda poput pesticida i biocida, posuđa i pribora za jelo, materijala za pakovanje hrane, PVC podnih obloga i kozmetike.

Hemikalije opasne po ljudsko zdravlje

Takve hemikalije povezuju se s teškim zdravstvenim problemima, uključujući rak, probleme s plodnošću, genitalne malformacije, rad štitne žlezde, rad mozga, pretilost i neurobihevioralne poremećaje kao što je hiperaktivnost. Mogu delovati na vrlo niskim dozama, a naročito su opasni za vreme trudnoće i u ranom detinjstvu jer ometaju razvojne procese.

Foto: Kaz/pixabay.com


Tagovi

Evropska unija Evropska komisija Evropski parlament Brisel Endokrini disruptori Pesticidi Svetska zdravstvena organizacija Biocidi Davor Škrlec Javno zdravlje


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!