Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Stara maslina
  • 19.10.2021. 10:00
  • Bar, Crna Gora

Crna Gora: Maslina stara 2.245 godina dala više od 100 kilograma roda

Na područja Bara i Ulcinja 26 stabala staro je između 500 i 1.000 godina, šest između 1.000 i 2.000 godina i dva su starija od 2.000 godina.

Foto: Biljana Dabić/Društvo maslinara Bar
  • 612
  • 290
  • 0

Uzrečica da su godine samo broj primerenija je za stablo masline nego za ljudsko biće. Stablo živi i rađa neuporedivo duže, a jedan od primera je i Stara maslina u mestu Mirovica nedaleko od grada Bara u susednoj Crnoj Gori.

"Navršila je 2.245 godina", kaže Ćazim Alković, predsednik Društva maslinara Bara, koje se, osim o barskom maslinarstvu i uljarstvu, posebno brine o ovoj, kažu, najstarijoj u Evropi i jednoj od tri najstarije masline u svetu.

Najstarija, ali rađa kao u najboljim godinama.

"Upravo smo ubrali 100,9 kilograma", ne krije zadovoljstvo Alković. Plodovi zdravi, prerađeni isti dan dali su devet litara vrhunskog ekstra devičanskog ulja, a sama berba poseban je događaj u sklopu manifestacije "Ex albis Ulivis" kojom Društvo maslinara označava početak i promoviše značaj pravovremene berbe, vrhunska ekstra devičanska ulja i maslinarsku tradiciju Bara.

Zašto su ubrali više nego lani?

Zanimljivo je da je lani, iako je klimatski godina bila mnogo povoljnija, na njoj ubrano 85,8 kg plodova i nakon prerade dobijeno 5,9 kg ulja. Znači, znatno manje nego ove godine. A zašto?

“Prošle godine nismo ubrali čitavu maslinu, već smo ostavili jednu veliku granu, kako bi iz Nacionalne geografije snimili prilog o berbi, pa je zato ove godine količina veća. Ali, ta grana na kojoj smo tada dugo ostavili plodove, ove godine nije uopšte rodila. To je potvrda naše inicijative da se plodovi beru što ranije, kad su tehnološki zreli, kako bi se stablo oslobodilo i bilo ‘spremno’ roditi i iduće godine”, pojasnio je Alković.

Deo ulja od ovogodišnje berbe Stare masline, nakon taloženja i pretoka, građani će moći da probaju na vođenoj degustaciji u organizaciji barskog društva maslinara. Ostalo će pakovati u male bočice i prigodne kutije.

Tri edicije ulja od starih maslina

Na pitanje da li se može kupiti litra ili je već to podeljeno, Ćazim Alković je odgovorio: "Nije podeljeno, a i ne može se kupiti. Nema cene, a koristićemo ga za promotivne svrhe barskog i crnogorskog maslinarstva“.

Kako bi se ovo maslinovo ulje izdvojilo od uobičajene komercijalne prodaje za pakovanje će koristiti posebno stilizovane staklene boce na koje se lepi luksuzna etiketa gde je svaka boca numerisana. Svaka boca je smeštena u posebnoj drvenoj kutiji, a kutije su izrađene od suvog maslinovog drveta.

"Jedna od boca vrhunskog maslinovog ulja iz zlatne edicije je poklonjena princu Čarlsu tokom njegove posete Crnoj Gori. Upravo ovaj dar i prinčevo zanimanje za crnogorsko maslinovo ulje je dodata vrednost i još jedna lepa priča koja će podstaknuti njegovu prodaju po znatno višim cenama", napominje. 

Uzorak ulja od ovogodišnje berbe planiraju da pošalju i na najveće svetsko ocenjivanje kvaliteta maslinovih ulja NYIOOC 2022 (New York Olive Oil Competition) kako bi se uporedilo s drugim i analiziralo pod jednakim uslovima. 

Bočicu ulja od Stare masline poklonili su princu Čarlsu (Foto: Društvo maslinara Bar) 

Podsetimo, prema rezultatima istraživanja "Istanbul University Wood Anatomy and Tree Ring Research Laboratory” (Šumarski Univerzitet u Turskoj) na područja Bara i Ulcinja 26 stabala staro je između 500 i 1.000 godina, šest između 1.000 i 2.000 godina i dva su starija od 2.000 godina. Jedno od njih je Stara maslina (2.246), a drugo maslina porodice Vebije Abazovića koja je, pre šest godina, kad je istraživanje završeno napunila 2.065. godina.


Tagovi

Stara maslina Bar Ex albis Ulivis Ćazim Alković


Autor

Nedjeljko Jusup

Više [+]

Nedjeljko je dugogodišnji novinar i urednik. Osnivač i prvi glavni urednik nedeljnika i dnevnika Zadarski list. Moto: Informativno, poučno i zanimljivo. Piši tako da rečima bude tesno, a mislima široko.