Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • 15. oktobar
  • 15.10.2016. 08:00

Danas je dan seoskih žena

Prvi Međunarodni dan seoskih žena obeležen je 15. oktobra 2008. godine. Međunarodni dan, posvećen ženama u ruralnim područjima ustanovila je Generalna skupština u svojoj rezoluciji 62/136, 18. decembra 2007.

Foto: bigstockphoto.com/ Goodluz
  • 5.959
  • 290
  • 0

Danas je Međunarodni dan seoskih žena. Žene koje žive na selu čine četvrtinu svetske populacije. Opstanak ovih žena, najviše zavisi od prirodnih resursa i poljoprivrede, proizvodima iz agrara. One čine hranu dostupnom i imaju primarnu odgovornost za bezbednost hrane.

Uloga žene sa sela je ključna

Imajuću u vidu da je čak 76 odsto žena koje žive na selu ekstremno siromašno, ženama u ruralnim područjima mora se omogućiti pristupačnost produktivnim poljoprivrednim resursima kako bi se doprinelo smanjenju gladi u svetu. Žene sa sela su ključne u postizenju ciljeva agende novog održivog razvoja do 2030. Ujedinjenih Nacija.

Prvi Međunarodni dan seoskih žena obeležen je 15. oktobra 2008. godine. Međunarodni dan, posvećen ženama u ruralnim područjima ustanovila je Generalna skupština UN u svojoj rezoluciji 62/136, 18. decembra 2007. Ovim činom potvrđena je ključna uloga i doprinos seoskih žena u unapređenju poljoprivrednog i ruralnog razvoja, povećanju bezbednosti hrane i iskorenjavanju siromaštva u ruralnim područjima.

Obeležavanje Dana seoskih žena u Vojvodini

U Vojvodini zahvaljujući aktivnostima i inicijativi Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova AP Vojvodine, Međunarodni dan seoskih žena obeležava se od 2009. godine manifestacijom Sajam stvaralaštva seoskih žena. Do sada, ova manifestacija je održana u Novom Sadu, Somboru, Inđiji, Subotici, Kikindi, Apatinu i Bačkoj Palanci.

Ove godine u cilju predstavljanja stvaralačkih potencijala i proizvoda žena sa sela u Vojvodini, kao i predstavljanje proizvoda starih zanata koji neguju i čuvaju tradiciju i bogato kulturno nasleđe vojvođanskog višenacionalnog ambijenta u Zrenjaninu će se danas održati izložba autentičnih radova i rukotvorina žena iz sela Vojvodine.

Drage dame Agroklub vam čestita vaš dan!

Foto: bigstockphoto.com/ Goodluz


Tagovi

Dan seoskih žena Ruralna područja Hrana Generalna skupština UN


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)