Zašto su jaja visokovredna namirnica?
Danas, 13. oktobra, obeležava se svetski dan jaja, a ove godine tema je "Jaja za zdravu budućnost". Odaje se počast izuzetno raznovrsnoj i visoko hranljivoj namirnici, doprinos globalnoj potrošnji hrane i opštem blagostanju. Ona su deo uravnotežene ishrane.
Entuzijasti širom sveta obeležavaju ovaj dan drugog petka u oktobru svake godine, a datira iz 1996. kada ga je ustanovila International Egg Commision. Cilj je bio da se podigne svest o vrednosti jaja i podstakne konzumacija kao izvora visokokvalitetnih proteina, esencijalnih vitamina i minerala. Naglašava se širok spektar jedinstvenih nutritivnih prednosti koje donose ljudskom zdravlju i kako doprinose u borbi protiv uobičajenih nedostataka nutrijenata, što na kraju doprinosi zdravoj budućnosti za sve. Prošle godine ovaj dan je obeležen u više od 100 država.
International Egg Commision je navela brojne prednosti konzumacije jaja.
Tagovi
Autorka
62