Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 07.05.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Vašica, Šid

Devojka od 27 godina vozi traktor, podmazuje kombajn, menja ležajeve

Njen radni dan počinje u ranim jutarnjim satima. Tada s ocem i majkom pravi raspored dnevnih aktivnosti. Posla uvek ima, a najviše u sezoni vršidbe.

Foto: Zlata Vasiljević
  • 3.560
  • 1.397
  • 0

Sanja Milković iz sela Vašica nadomak Šida je još kao dete svaki trenutak koristila za odlazak s ocem na njivu. Obožavala je da se vozi u traktoru i radi u polju. Nakon završetka osnovne upisala je Šumarsku školu u Sremskoj Mitrovici, ali se u njoj nije našla. Odlučila je da je napustiti i vrati se na selo kako bi pomogla ocu u poljoprivredi, piše Hrvatska riječ.

"Vozim traktor od malih nogu. Otkad sam mogla sama da uđem u traktor, sedela sam tati u krilu dok je on vozio, a kasnije je on sedeo pored mene dok sam ja vozila. Od oca sam naučila sve o poljoprivredi i uz njega sam taj posao i zavolela. Dok je on sejao, još kao dete, odlazila sam s njim na njivu i sve smo radili zajedno. Na njivi sam sama u prirodi i to me opušta", kaže Sanja i dodaje da joj je ljubav prema tom poslu usađena od malih nogu i u tome se pronašla. 

Porodična organizacija

Njen radni dan počinje u ranim jutarnjim satima. Tada s ocem i majkom pravi raspored dnevnih aktivnosti. Posla uvek ima, a najviše u sezoni vršidbe.

"Kad je u toku vršidba i kad ima najviše posla, ustajem vrlo rano. Podmazujem kombajn, usisavam, spremam ga za posao kako bi sve bilo u redu. Kad moj otac ode u polje da vrši, zakačim prikolicu za traktor i odlazim za njim. Kada se prikolica napuni sojom, odlazim da predam prikolicu u mlin. Tata je preuzima praznu, a drugu, punu, ja vučem na predaju", objašnjava organizaciju njihovog rada i dodaje da kad je u toku vršidba kukuruza, otac vrši na njivi, a ja ona kruži s prikolicama, od njive do kuće.

Sanja svako jutro sa ocem i majkom dogovara radni dan

"Posla ima i za majku i sestru koja dođe iz Novog Sada. One istovaraju kukuruz. Za pet dana nas četvoro ovršimo kukuruz, sve istovarimo i sve sredimo."

Samostalna u popravkama

Sanji nije stran ni posao oko popravke poljoprivredne mehanizacije. Zatečena je u dvorištu gde je zajedno s ocem nameštala ležajeve na sejačici. Kaže da nije stručnjak u tom poslu, ali da kada "zagusti" i kada nema majstora, pokuša sama nešto popraviti i, kako s ponosom kaže, uspeva i u tome.

Porodica Milković do sada nije koristila subvencije države, osim podsticaja koje dobijaju po hektaru zemlje. Otac Mirko je zbog subvencija poljoprivredno gazdinstvo podelio na tri dela i kako navodi, za dosadašnji uspeh u radu zaslužan je konstantan i istrajan rad. Ponosan je na svoju ćerku, koja je na sebe preuzela veliki deo posla.


Tagovi

Sanja Milković Šid Traktor Devojka na selu Vršidba kukuruza Popravka kombajna


Autorka

Zlata Vasiljević

Više [+]

Zlata Vasiljević u novinarskim vodama pliva više od 20 godina. Izveštava iz svih oblasti sa posebnim naglaskom na teme iz oblasti poljoprivrede. Moto kojim se rukovodi u životu i poslu je - Ne ostani ono što jesi, budi ono što još nisi, a možeš postati. Glavna i odgovorna urednica Hrvatske riječi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Seljačka vranjska metla za metenje dvorišta.