Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Merkantilana za semensku pšenicu
  • 13.10.2016. 08:00

Dobijena saglasnost za razmenu pšenice

Republička direkcija za robne rezerve je dobila saglasnost da za potrebe jesenje sete obavi razmenu sertifikovane pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2016. i 2017. godine.

Foto: Bogstockphoto/siclodoc
  • 506
  • 24
  • 0

U skladu sa zaključkom Vlade Republike Srbije usvojenim petog oktobra Republička direkcija za robne rezerve je dobila saglasnost da za potrebe jesenje sete obavi razmenu sertifikovane pšenice za merkantilnu pšenicu roda 2016. i 2017. godine.

Razmena pšenice će se obavljati sa fizičkim licima-nosiocima aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva, ovlašćenim skladištarima Republičke direkcije za robne rezerve. Razmena će se obavljati i sa zemljoradničkim zadrugama i ostalim pravnim licima koja su registrovani u Agenciji za privredne registre sa šifrom pretežne delatnosti 0111-gajenje žita, uljarica i leguminoza, osim pirinča.

Pariteti razmene pšenice

Paritetni odnos kod razmene semenske za merkantilnu pšenicu roda 2016, i 2017, je sledeći: 1 kg semenske pšenice za 1,8 kg merkantilne pšenice roda 2016. i 1 kg semenske pšenice za 2 kg merkantilne pšenice roda 2017. godine.

Razmena semenske za merkantilnu pšenicu odobravaće se fizičkim licima, zemljoradničkim zadrugama, ovlašćenim skladištarima Republičke direkcije za robne rezerve i ostalim pravnim licima koji nemaju finansijska dugovanja i nisu u sporu po bilo kom osnovu sa Republičkom direkcijom za robne rezerve.

Maksimalna količina semenske pšenice koja se daje u razmenu jednom aktivnom porodičnom poljoprivrednom gazdinstvu je 20 tona. U razmeni s ovlašćenim skladištarom, zemljordničkoj zadruzi i ostalim pravnim licima maksimalna količina semenske pšenice je 500 tona.

Sredstva obezbeđenja

Sredstva obezbeđenja isporuke merkantilne pšenice roda 2017. godine za fizička lica, nosioce aktivnog porodičnog poljoprivrednog gazdinstva su jedna blanko potpisana solo menica. Za ovlašćene skladištare Republičke direkcije za robne rezerve potreban je dokaz o upisu hipoteke prvog reda u javne knjige u korist Direkcije na nepokretnoj imovini koja je u vlasništvu Skladištara. Zemljordničke zadruge kao i ostala pravna lica treba da dostave dokaz o upisu hipoteke prvog reda u javne knjige u korist Republičke direkcije za robne rezerve na nepokretnoj imovini koja je u vlasniku dužnika.

Sortiment semenske pšenice

U razmeni se nude sorte pšenice Simonida, NS40S, Pobeda, Zvezdana i Renesansa a nalaze se u doradnom centu Best Seed Producer u Srbobranu. U ponudi su i sorte pšenice PKB Talas, PKB Ratarica, Kruna i Viktorija uskladištene u doradnom centru Agroseme Invest u Rumu.

Foto: Bogstockphoto/siclodoc


Izvori

Vlada Republike Srbije


Tagovi

Direkcija za robne rezerve Poljoprivredna gazdinstva Fizička lica Pravna lica Merkantilna pšenica Semenska pšenica Razmena Sorte Jesenja setva


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Postavljanje kablova na rendžer zalivnom sistemu, pred predstojeću sezonu. Rendžeri su pokretne mašine za navodnjavanje, a vodu zahvataju iz kanala preko pumpnog agregata. Iz rasprskivača koji su postavljeni duž mašine voda se raspoređuje p... Više [+]