Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Otvoreno tržište Kine
  • 23.10.2016. 15:00

Dobijeni sertifikati za izvoz mesa

Otvorene su mogućnosti za naše proizvođače i prerađivače da u neograničenim količinama izvoze goveđe i jagnjeće meso u Kinu

Foto: mtt.gov.rs
  • 413
  • 19
  • 0

Srbija je dobila neophodne sertifikate za izvoz jagnjetine i govedine u Kinu. Dogovor o saradnji koja podrazumeva i izvoz goveđeg i jagnjećeg mesa, potpisali su zvaničnici Kine i Srbije 2015. godine.

To je omogućilo, izjavio je ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, da se usaglase procedure kako meso može da se plasira na prostor Kine.

"Na ovaj način smo otvorili mogućnosti za naše proizvođače i prerađivače da u neograničenim količinama izvoze goveđe i jagnjeće meso u Kinu", rekao je ministar Nedimović, a prenosi blic.rs.

Srbija nema dovoljno jaganjaca i ovaca

Srbija, kako je objasnio ministar, nema dovoljno jaganjaca i ovaca, ali važno je da se sada otvoreno tržište za plasman, te da je na poljoprivrednicima i državi da se iskoristi ta mogućnost. Podsetio je i da pre 10 godina, kada je Srbija potpisala sporazum sa Rusijiom o slobodnoj trgovini, nismo imali voćnjake, ali smo imali tržište i mogućnosti za plasman. Sada je ta slika promenjena i svake godine raste izvoz voća.

Izdavanjem državne zemlje povećan prihod u državnom budžetu

Ministar je ukazao da danas u poljoprivredi ima više problema, a jedan je neadekvatno korištenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini. Ministarstvo je povodom te problematike uspelo da natera lokalne samouprave da daju zemljište u zakup.

"Ove godine 120.000 hektara nove zemlje ubacili smo u sistem. Ideja nam je da još toliko idemo naredne godine. Na taj način smo povećali prihod u državnom budžetu za 25 miliona evra. Sva ta sredstva se posle vraćaju u poljoprivredu", rekao je Nedimović.

Ministar je ponovo ukazao da se u Srbiji mora raditi na razvoju prerađivačke industrije, jer se na taj način poljoprivrednim proizvođačima povećava mogućnost za plasman robe, a i u tom sektoru je najveća zarada.

Foto: mtt.gov.rs


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Sertifikat Kina Srbija Izvoz mesa Državna zemlja


Autorka

Verica Matić

Više [+]

Verica je administrator Agroklub portala. Diplomirani je menadžer u turizmu - master, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Veruje u tradicionalne vrednosti i digitalne trendove.