• Oplenac zaposeli kupci
  • 31.01.2016. 08:00

Dobre parcele na Oplencu već rasprodate

Dobri poznavaoci prilika u Oplenačkom vinogorju tvrde da su najpogodnije parcele za uzgoj vinove loze već kupljene ili kaparisane. Prema klasifikaciji Evropske unije, 24 odsto zemljišta u ovom regionu pogodno je za uzgoj vinove loze.

Foto: bigstockphotos.com
  • 1.574
  • 1.085
  • 0

Na Oplencu ne može više da se nađe pogodna parcela za vinograde, tvrde iskusni vinogradari ovog kraja. Zemlja koja zadovoljava sve kriterijume za vrhunsko gajenje vinove loze već je kupljena ili kaparisana.

Profesor dr Dragan Rogan, koji i sam ima 17 hektara vinograda kaže da je u poslednjih pet godina došlo do ekspanzije vinogradarstva i da je dobra zemlja već našle svoje vlasnike.

Kupci i porodica Novaka Đokovića

Dragan Rogan
Prof dr Dragan Rogan

"Sada je izuzetno teško kupiti pogodnu parcelu. Potraga je zaista otežana. Samo prošle godine kupljeno je i zasađeno 47 hektara. Među kupcima koji su prepoznali potencijal Oplenačkog vinogorja i vinske regije našla se i porodica Novaka Đokovića", kaže dr Rogan. Prema klasifikaciji Evropske unije, Šumadija, tačnije predeo na Oplencu, ima 24 odsto zemljišta koje je idealno za uzgoj vinove loze.

"Oni koji su prepoznali taj kapacitet, već su kupili zemlju. Pre mesec dana još jedan budući vinar je kaparisao 15 hektara zemlje za vinograd, i to su otprilike poslednji trzaji", kaže profesor Rogan.

Sunčane padine su na ceni

Dragan Jovanović
Dragan Jovanović,

predsednik Skupštine opštine Topola

Oplenački reon pogodan je za vinovu lozu zbog klime, sastava i konfiguracije zemljišta. Prepun je blagih i osunčanih padina. Rogan napominje da je on sam više od dve godine tražio dobru lokaciju za vinograde. Pronašao ih je u selu Lipovac kod Topole, jer na takvoj poziciji su vinogradi tokom celog dana pod suncem.

Jedan od najvećih vinara, Božidar Aleksandrović, koji u svom posedu ima preko 80 hektara pod vinogradima potvrđuje da je sada teško naći zemljište za ovu delatnost.

Predsednik Skupštine opštine Topola, Dragan Jovanović, kaže da kupci svakodnevno obilaze varošicu podno Oplenca i sela oko nje, ali da je sada potraga veoma teška. "Pre dvadeset godina zemlje za vinograde je bilo u izobilju. Ko je tada prepoznao potencijal ovog podneblja i kupio zemlju, uradio je pravu stvar. Topola pretenduje da postane poznati vinski region, ne samo u Srbiji, već u svetu. Mnogi je već sada nazivaju srpskom Toskanom. Godišnje se u ovom kraju proizvede više od milion boca vina", kaže Jovanović.

Region sa pedigreom

Milion boca vina se proizvede
Godišnje se proizvede preko milion boca vina

Da je zemlja na Oplencu dobra za vinovu lozu, znao je još kralj Petar koji je začetnik vinogradarstva u ovom delu Srbije. Na Oplencu je kupio je zemlju i zasadio prve vinograde. Potom je započeo čuveni Kraljev podrum, koji je završio njegov sin Aleksandar.

U to vreme, početkom 20. veka, vina iz podruma kralja Petra pila su se na evropskim dvorovima, a u kraljevom vlasništvu bilo je preko 150. 000 čokota na preko 50 hektara. Iz tog vremena još uvek se čuva vredna vinoteka sa stotinak flaša vina koja su stara 90 godina. Podrum je obnovljen, kao i vinogradi Petra Prvog Karađorđevića, koji je za vreme svoje vladavine od svoje apanaže otkupljivao zemlju od Topolskih seljaka i pretvarao je u vinograde.

Preko 70 odsto stanovništa živi u selima

Vinča
Vinogradi u selu Vinča

Lokalna samouprava u Topoli logistički je podržala da ovaj kraj ima sve odlike razvijenih vinskih regija. Izgradnja dobrih puteva je bila prioritet. Polovinom januara počela je i prva faza izrade strategije poljoprivrede i ruralnog razvoja. Ova faza biće gotova do maja ove godine, a ceo projekat do novembra.

Ovaj potez je bio logičan jer 70 odsto stanovništva ove opštine živi u selima. Misija MMF-a je ove nedelje verifikovala projekat opštine za odvoženje smeća iz sela, a na pomolu je mogućnost da će Topola biti prva opština u Srbiji koja će dobiti sertifikat za izvoz hrane. Uz dobijanje oznake za geografsko poreklo i održavanje Festivala vina u organizaciji Udruženja vinara Šumadije, priča bi uskoro mogla biti zaokružena.

Foto: bigstockphotos.com;Alberto SevenOnSeven


Tagovi

Oplenac Kupci Vinogradi Prodata zemlja Dragan Rogan Novak Đoković Božidar Aleksandrović Dragan Jovanović Misija MMF Kralj Petar Karađorđević Vinova loza


Autorka

Biljana Nenković

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

#mojepovrce #mojabasta
Organska proizvodnja luka ☀