• Agro prognoza
  • 12.10.2021. 18:00

Dolaze temperature za 10°C niže od prosečnih oktobarskih

U kontinentalnom delu Evrope sutra dolazi do snažnog pada temperature, a krajem nedelje će se proširiti na Sredozemlje i Balkansko poluostrvo.

Foto: Depositphotos/rghenry
  • 388
  • 52
  • 0

"Sveti Luka - sneg do kuka", kaže se, a ovogodišnja jesen nije čekala 31. oktobar da bi pokazala da i u tom mesecu može pasti sneg. Šta više, već su se zabeleli proplanci u pojedinim zemljama jugoistočne Evrope, pa tako i Tara, Rtanj i drugi planiski vrhovi Srbije. 

Meteorološki servis Severe Weather Europe (SWE) najavljuje prilično hladno vreme koje će potrajati sledećih pet do osam dana. 

Nakon pogoršanja vremena sredinom prošle nedelje i obilnih padavina, usledila je kratka pauza stabilizacije. Nakon toga će doći do snažnog pada temperature u kontinentalnom delu Evrope. Predviđa se da će ona biti čak više od 10°C niža od prosečne za ovaj mesec što znači da možemo očekivati i "minuse". Krajem nedelje će se proširiti na Sredozemlje i Balkansko poluostrvo, navodi ovaj servis. 

Tek će zapadni deo našeg kontinenta i deo zapadnog Pirinejskog poluostrva imati nešto toplije vreme. 

Osim toga, meteorolozi najavljuju i jak vetar, posebno buru duž jadranske obale. Takođe, predviđeno je i više snega na najvišim nadmorskim visinama na jugoistoku Evrope. Ali, prognostičari ističu da iako će temperatura biti i deset stepeni ispod normalne, to ipak nije dovoljno za veće količine snega. Ali, zato bi moglo biti više oluja i kiše na jugu kontinenta, a najviše u Grčkoj. 

Kako je i za očekivati, više snežnih padavina pašće na severu Evrope, posebno u zapadnoj Norveškoj, severnom delu Švedske i Finske. 


Tagovi

Prognoza Listopad Temperatura Minus Vjetar Snijeg


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Medu mladog pčelara Dušana Stanojevića i njegovog oca Momira iz Jastrebca, kod Bujanovca, proizvedenog na 800 metara nadmorske visine u ekološki čistoj sredini niko ne može da odoli.