• Laste i poljoprivrednici
  • 23.06.2019. 11:20

Domaćinstvo Kiš Bičkei ima 48 gnezda seoskih lasta

Pobednik takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" za 2019. godinu je domaćin Norbert Kiš Bičkei iz sela Utrine kod Bačke Topole, koji u svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta, saopštilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica. Domaćin Norbert osvaja tonu kukuruza! 

Foto: DZPPS
  • 483
  • 24
  • 0

Svi dosadašnji pobednici takmičenja kako saopštava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica uključujući i domaćinstvo Bičkei su imali štale sa drvenim plafonom.

Drvene daske i grede u ovim domaćinstvima nisu obrađene što omogućava seoskim lastama da lakše zalepe svoja gnezda. Domaćinstva koja nemaju drvene plafone u svojim štalama mogu postaviti jednostavne drvene police i na taj način privući i pomoći seoskim lastama.

Pobednik ovogodišnjeg takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" domaćin Norbert Kiš Bičkei u svom domaćinstvu ima 48 aktivnih gnezda seoskih lasta i osvojio je tonu kukuruza! 

Tona kukuruza za kuću sa najviše lasta

Prošle godine u takmičenju učestvovalo 96 domaćinstava

Podsećamo Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije u okviru takmičenja "Domaćinstvo koje su laste izabrale" treću godinu zaredom nagrađuje tonom kukuruza domaćinstvo koji ima najveći broj gnezda seoskih lasta.

Vrste ptica koje nastanjuju poljoprivredna staništa svrstavaju se u najugroženije. Istu, gorku sudbinu dele i leptiri, pčele, jednogodišnje biljke i brojne druge grupe organizama.

Moderna poljoprivreda u velikoj meri ugrožava životnu sredinu, posebno kroz zagađenje vode, degradaciju zemljišta i emisije gasova staklene bašte. U saopštenju pomenutog Društva kažu i to da je dugoročno gledano, očuvanje poljoprivrednih ekosistema najbolji način da se osigura buduća proizvodnja hrane kao najosnovnije ljudske potrebe.

"Nedostatak hrane, korišćenje otrova u poljoprivredi i rušenje gnezda ozbiljno ugrožava seoske laste. Zamiranjem sela i stočarstva nestaju i ptice koje su dobro poznate našim domaćinima", pojašnjava Slobodan Knežević, i dodaje: "Seoske laste su jedan od simbola sela, a da bi taj status i zadržale moramo podržati mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Njihov opstanak zavisi od štala tih vrednih domaćina u kojima seoske laste svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane". 

Petkovići imaju više od 80 lastavičjih gnezda

Prošle godine u takmičenju je učestvovalo 96 domaćinstava, a priznanje "Domaćinstvo koje su laste izabrale" i vrednu nagradu je dobila porodica Sanje Petković iz Velike Plane sa čak 80 aktivnih gnezda seoskih lasta.


Tagovi

Takmičenje Laste Očuvanje prirode Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Norbert Kiš Bičkei Slobodan Knežević


Autorka

Slađana Aničić

Više [+]

Slađana je diplomirani profesor srpske književnosti i jezika s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Priprema kabaste stočne hrane je u toku. Suša će svakako uticati na smanjenje količine silaže po jedinici površine, pa se već sad traže alternativna rešenja.