Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Štete od grada
  • 21.05.2021. 08:30

Dostupna mobilna aplikacija DDOR Terra za prijavu šteta od vremenskih neprilika

U protekla dva dana imali smo nekoliko slučajeva gde je došlo do određenih šteta kako u Topoli, tako i u Kragujevcu. Upravo je cilj ove aplikacije da odgovori potrebama klijenata da brzo i efikasno prijave svoje štete, napomenuo je predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

Foto: DDOR osiguranje
  • 141
  • 17
  • 0

Sve češće elementarne nepogode izazivaju velike štete u poljoprivredi. Fabrika pod otvorenim nebom ne može se boriti sa vremenskim neprilikama koje su nepredvidive, ali poljoprivrednici svakako mogu i trebalo bi da osiguraju svoje useve.

A sada mogu koristiti mobilnu aplikaciju za prijavu šteta iz osiguranja useva i plodova - DDOR Terra, koju je, u saradnji sa Institutom BioSens, plasiralo na tržište DDOR osiguranje. Ideja ovog projekta je "Made in Vojvodina", dakle "Poreklom iz Vojvodine". Aplikacija je potpuno besplatna za klijente spomenute osiguravajuće kuće i dostupna na Google play prodavnici.

"Kako je DDOR osiguravajuće društvo koje je bazirano u Vojvodini, ono se trudi da bude inovativno i da primenjuje sva dostignuća u digitalizaciji", rekao je na predstavljanju aplikacije u Razvojnoj agenciji Vojvodine u Novom Sadu predsednik Izvršnog odbora DDOR osiguranja Đorđo Markeđani.

Ubrzavanje prijave šteta

Ovo je pokazatelj da se digitalizacija može uspešno primeniti u svakodnevnim poslovnim procesima osiguranja, dodao je.

"Kako su Vojvodina i Srbija lideri u poljoprivredi i u informacionom sektoru prate sve inovacije, ovo je naša realnost i ovo će omogućiti lakše upravljanje i prijavu šteta", naveo je Markeđani.

Digitalizacija se može uspešno primeniti u procesima osiguranja

A jaka kiša i loše vreme koje prati današnji dan omogućiće i pružiće priliku mnogobrojnim klijentima DDOR osiguranja da isprobaju sve prednosti koje nudi ova aplikacija budući da je njena namena upravo ubrzavanje prijave šteta koje su izazvane nepogodama, ukazao je Markeđani.

Grad pogodio Šumadiju - najveće štete na voću i pšenici

"Ovo je naša svakodnevica. U protekla dva dana imali smo nekoliko slučajeva gde je došlo do određenih šteta kako u Topoli, tako i u Kragujevcu. Upravo je cilj ovog softvera da odgovori potrebama klijenata da brzo i efikasno prijave svoje štete."

IT da bude na usluzi poljoprivrednicima

To je, dodao je Markeđani, samo jedan od prvih koraka u proširenju usluga koje će DDOR osiguranje nuditi svojim osiguranicima.

"Želimo da IT bude na usluzi poljoprivrednicima i u saradnji sa našim partnerima hoćemo da dodamo i druge usluge koje će biti obuhvaćene osiguranjem i one mogu biti vezane za pojavu određenih problema kod biljaka, bolesti, promene temperature koje utiču na njih i slično."

Predstavljanje aplikacije u čijoj su izradi učestvovali stručnjaci BIOSENS-a

U izradi ove aplikacije učestvovali su stručnjaci Instituta BioSens, a direktor tog instituta Vladimir Crnojević istakao je da oni, kao nosioci digitalizacije u ovom delu sveta kada je u pitanju poljoprivreda, imaju veliku odgovornost.

"Ono što ova aplikacija nudi jeste da se tačno evidentira šta je predmet osiguranja, geografski se pozicionira, prati sve parametre i da se na brz i efikasan način prijavi šteta koja će ostati evidentirana u jednom multimedijalnom sistemu", objasnio je Crnojević.

Jeftinije osigurati

Predsednik Vlade Vojvodine Igor Mirović ukazao je ovom prilikom da je novac koji treba uložiti u osiguranje daleko manji u odnosu na štetu koju nepogode mogu napraviti, te ocenio da bi ova platforma mogla da podstakne poljoprivrednike da se u većoj meri okrenu osiguranju useva.

"DDOR je u proteklih pet godina isplatio više od dve milijarde dinara štete po ovom osnovu što znači da će platforma pomoći i poljoprivrednim proizvođačima i njima da budu efikasniji", ocenio je pokrajinski premijer.

A kako bi nivo zaštite od vremenskih neprilika, konkretno od grada, bio maksimalan, Pokrajinska vlada, kako je najavio Mirović, uložiće u narednom periodu 20 miliona evra u automatizaciju sistema protivgradne zaštite. Time će sva tri radarska centra u Vojvodini biti automatizovana, a cela severna pokrajina biti pokrivena ovim sistemom.


Tagovi

Mobilna aplikacija Prijava štete od vremenskih nepogoda DDOR Đorđo Markeđani Vladimir Crnojević Igor Mirović


Autorka

Andrijana Glišić

Više [+]

Strast prema saznavanju odvela ju je u novinarstvo, ljubav prema novim tehnologijama u digitalne medije, a u agrarne nauke ušla je sasvim spontano. Smatra da je poljoprivreda u korenima svakog čoveka na planeti.