Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mleko
  • 06.09.2017. 12:30

Dozvoljeni nivo aflatoksina do 0,25 mikrograma

Pravilnik, koji počinje da se primenjuje sutra i važi do kraja novembra 2018. godine, neće pooštiriti nivo aflatoksina u mleku - ostaje 0,25 mikrograma po kilogramu.

Foto: dolgachov / Bigstock
  • 411
  • 17
  • 0

Dozvoljena količina aflatoksina u mleku ostaće 0,25 mikrograma po kilogramu, prema Pravilniku, koji počinje da se primenjuje sutra (07.09.) i važi do kraja novembra 2018. godine.

Ministarstvo poljoprivrede smatra da većina gazdinstava u Srbiji nije spremna za oštrije evropske standarde. Oni podrazumevaju da koncentracija aflatoksina ne bude viša od 0,05 mikrograma.

Stočari zadovoljni

Slobodan Ilić iz Majura jedan je od najvećih proizvođača u šabačkom kraju. Ima 43 krave, a svakog dana isporuči oko 500 litara mleka. Stočari veruju da bi primena evropskog standarda ugrozila domaću proizvodnju, jer kvalitet stočne hrane nije zadovoljavajući.

"Svaka tri meseca vrši se kontrola kvaliteta hrane, pa tako i kontrola na aflatoksin. Mlekari će novu uredbu i te kako pozdraviti", rekao je Ilić za RTS.

Savet stručnjaka

Stručnjaci savetuju dodatni oprez pri skladištenju žitarica, jer je suša izazvala razvoj mikotoksina.

"Aflatoksin je proizvod samo jedne gljive, ali postoji čitav niz mikotoksina, koji nastaju u polju i u skladištu. Prevencija je odvajanje zaraženih klipova, da se ne bi dalje širila bolest. Važno je voditi računa o temperaturi u samom skladištu, koje bi trebalo da bude dobro provetreno", kaže Slobodan Gošić, Poljoprivredna savetodavna stručna služba Šabac.

Foto: dolgachov / Bigstock


Izvori

RTS


Tagovi

Aflatoksin Krave Mleko Slobodan Ilić Slobodan Gošić EU standard


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U jednoj predškolskoj ustanovi u Knjaževcu