Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 28.02.2020. 15:00

Drugi talas dolazi, skakavci će pojesti sve useve 19 miliona gladnih ljudi

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protivvazdušnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u martu.

Foto: YouTube/JOHNNY REY G. SALINANA
  • 458
  • 22
  • 0

Zemlje Istočne Afrike takmiče se s vremenom kako bi sprečile nove rojeve skakavaca da ne opustoše njihove useve i hranu nakon najgore najezde tih štetočina u istoriji.

Već smo pisali o najezdi ovih insekata u Africi gde roj na jedan km2 u jednom danu može da pojede hrane koliko je potrebno da se nahrani 35.000 ljudi i to u zemljama koje se već bore protiv gladi.

Zastrašujuća najezda skakavaca: Jedan roj pojede hrane za 35.000 ljudi

Osim nedostatka stručnosti u kontroli suzbijanja štetočina, u Keniji je ponestalo i pesticida, Etiopiji je potrebno više aviona za tretiranje, a u Somaliji i Jemenu ne postoji sigurnost za istrebljivače jer se u tim zemljama vode građanski ratovi, navodi reuters

Pogoršani klimatski uslovi stvaraju idealne uslove za najezdu

Naučnici kažu da se rojevi skakavaca u toj regiji beleže još iz biblijskih vremena, ali neobični i pogoršani klimatski uslovi stvorili su idealne okolnosti za povećanu brojnost ovih kukaca. Sve toplija mora stvaraju više kiše, što pogoduje buđenju latentnih jajašaca, a cikloni pogoduju širenju te rojevi postaju sve veći i učestaliji.  

U Etiopiji su skakavci stigli do vrlo plodne zemlje u dolini Rift te opustošili pašnjake u Keniji i Somaliji. Rojevi dnevno mogu da pređu i do 150 km i sadrže između 40 i 80 miliona jedinki po km2.

Brojnost skakavaca u Africi bi mogala porasti 400 puta

Ako ne budu bili pod nadzorom, broj skakavaca u Istočnoj Africi bi do juna mogao bi porasti 400 puta. To bi uništilo žetvu u regiji s više od 19 miliona gladnih ljudi, upozorila je UN-ova organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Uganda je rasporedila vojsku. Kenija je obučila stotine kadeta za primenu pesticida, a u Somaliji su sigurnosne snage gađale skakavce iz protivvazdušnih topova zatamnjujući nebo. Svi oni strahuju od kiše koja se očekuje u martu. Larve sledeće generacije već su spremne da naprave štetu, a farmeri se boje za budućnost useva.

"Drugi talas dolazi, skakavci će pojesti sve posejane useve", rekao je za Rojters Kiril Ferrand, šef kancelarije FAO-a u Istočnoj Africi. Poljoprivreda u toj regiji čini trećinu ekonomskog učinka, dosadašnje štete se još uvek sabiraju, a FAO koristi satelitske snimke za procenu štete.

Zabrinutost zbog nedostatka pesticida i aviotretiranja

"U Keniji, bogatijoj i stabilnijoj zemlji te regije, skakavci su uglavnom na sušnom severu, a uprkos suvoj klimi neke kulture su pogođene", rekao je Stenli Kipkoč, visoki funkcioner Ministarstva poljoprivrede. Ovog je meseca toj zemlji ponestalo pesticida, a poljoprivrednici su mogli jedino bespomoćno posmatrati kako njihove useve proždiru skakavci.

"U Etiopiji vlada može priuštiti samo četiri aviona za vazdušno prskanje, a potreban im je dvostruko veći broj kako bi se sprečili napadi pre berbe u martu", kaže Zebdevos Salato, direktor zaštite bilja u Ministarstvu poljoprivrede. Nadodaje da im ponestaje vremena i pesticida uprkos tome što etiopska fabrika tih hemijskih sredstava radi punom brzinom.


Tagovi

Najezda skakavaca Skakavci Afrika Glad Rojevi


Autorka

Martina Pavlović

Više [+]

Martina je magistar agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.