Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Javno savetovanje
  • 04.05.2019. 19:00

Državna pomoć u poljoprivredi - EK revidira smernice za razdoblje 2021-2027.

Evropska komisija pokrenula je javnu raspravu radi procene i revizije državne pomoći u poljoprivredi, ruralnim područjima i šumarstvu. Ova je konsultacija usmerena na javna tela, na korisnike podrške kao i na organizacije poljoprivrednika i šumara.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 167
  • 7
  • 0

Evropska komisija pokrenula je javnu raspravu kako bi ocenila i preispitala pravila za državne podrške u poljoprivredi, ruralnim područjima i šumarstvu.

Koje su ciljne grupe?

Ova je konsultacija usmerena na javna tela nadležna za dodelu državne podrške u državama članicama EU-a, na korisnike podrške u sektoru poljoprivrede i šumarstva i u ruralnim područjima kao i na organizacije poljoprivrednika i šumara. 

Ciljna grupa su i sve zainteresovane strane iz oblasti poljoprivredne politike, kao što su udruženja u sektoru uzgoja i njemu bliskim sektorima, nevladine i druge organizacije civilnog društva koje se bave poljoprivrednim i sličnim pitanjima, kao i pitanjima upravljanja i ruralnim pitanjima na nivou EU-a, nacionalnom i lokalnom nivou. Takođe, odnosi se na akademske zajednice, stručnjake, grupe za strateško planiranje i na konsultantska društva. Takođe, važno im je i mišljenje šire javnosti, kao što su pojedinci i organizacije koji žele izraziti svoje mišljenje kao građani.

Zašto pokreću savetovanje?

Preduzeće koje prima državnu podršku u prednosti je pred konkurentima na unutrašnjem tržištu. Zbog toga se Ugovorom generalno zabranjuju državne podrške. Međutim, Komisija može odobriti državnu podršku pod određenim uslovima, konkretno, zbog ekonomskog razvoja ili uklanjanja tržišnih nedostataka. 

Države članice po pravilu moraju državne podrške prijaviti Komisiji. Komisija prijavljenu državnu podršku procenjuje na osnovu smernica i donosi odluku o njenom odobrenju. Međutim, kako bi se pojednostavili postupci dodele te podrške, Komisija može donositi uredbe kojima se određene kategorije izuzimaju od obaveze prijave ("uredbe o grupnom izuzeću"). 

Nove smernice i nove uredbe za razdoblje 2021 - 2027.

Uspostavljen je okvir pravila o državnim podrškama u sektoru poljoprivrede i šumarstva i u ruralnim područjima. Taj okvir sadrži smernice o pomoći i uredbu o kolektivnom izuzeću. Međutim, ta dva instrumenta prestaju da važe krajem 2020. i treba ih zameniti novim smernicama i novom uredbom za razdoblje 2021 - 2027. 

U tom kontekstu Komisija sprovodi evaluaciju uspešnosti postojećih pravila, a organizovaće i procenu učinka zbog pripreme budućeg okvira za državne pomoći. Cilj savetovanja u vezi s tim postupkom je da od svih zainteresovanih učesnika prikupi informacije i mišljenja o uspešnosti postojećih pravila i mogućem sadržaju novih pravila. Rezultati savetovanja ugradiće se u evaluaciju i u procenu učinka.

Odgovaranje na upitnik

Ispunjavanjem internetskog upitnika možete doprineti ovom javnom savetovanju. Ako niste u mogućnosti služiti se internet upitnikom, Evropsku komisiju kontaktirajte na adresu AGRI-STATE-AIDS-CONSULTATION@ec.europa.eu. Svoje komentare možete slati do 19. jula 2019. (u ponoć po briselskom vremenu). 

Upitnici su dostupni na nekim ili svim službenim jezicima EU-a. Svoje odgovore možete dostaviti na bilo kom od službenih jezika EU-a.

Radi transparentnosti, organizacije i preduzeća koja učestvuju u javnom savetovanju, pozivaju se na registrovanje u EU-ov Registar transparentnosti.


Tagovi

Javna rasprava Evropska komisija Državna pomoć De minimis pomoć


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.