• Alkoholna pića
  • 09.02.2020. 07:30

Dva žestoka alkoholna pića dobila zaštićenu oznaku geografskog porekla

Evropska komisija odobrila je zahtev za registraciju Norveške votke i Norveškog akvavita u registar zaštićenih oznaka geografskog porekla.

Foto: European Commission
  • 61
  • 3
  • 0

Evropska komisija odobrila je zahteve za registraciju Norveške votke (Norsk vodka) u registar zaštićenih oznaka geografskog porekla.

Votka je bistar, alkohol s neutralnim mirisom i ukusom, a sadržaj etil alkohola je najmanje 37,5 vol.%. Sirovina koja se koristi u proizvodnji je krompir ili neka vrsta žitarice. Destilacija i varenje alkohola ovoga pića odvija se unutar granica države, a razređivanje s vodom nakon destilacije i pakovanja može se obavljati izvan Norveške. 

Najpoznatija norveška vodka je Vikingfjord, destilovana vodom s ledenjaka Jostedalsbren (Jostedalsbreen). Na takmičenju "International Wine and Spirit Competition" održanom u Londonu upravo ova vodka proglašena je najboljom. Ubrzo nakon tog takmičenja porasla je njena prodaja i potrošnja. Ova vodka ima 40% alkohola, ipak danas postoji i nekoliko pojačanih verzija i u raznim ukusima.

Uz votku i Norveški akvavit u registru EU

Osim votke, Evropska komisija odobrila je i zahtev za registraciju Norveškog Akvavita (Norsk Akevitt) koji je isto dobio oznaku geografskog porekla. Proizvod je nastao 1531. godine, a potiče iz grada Bergena koji je bio središte norveških ribara i trgovaca.

Akvavit je jedno od najpoznatijih pića u Norveškoj

Najpre se dobijao iz raznih žitarica, a danas se pravi od krompira. Aroma mu potiče od začinskog bilja, najčešće kima ili komorača, a sama proizvodnja odvija se u drvenim bačvama.

Ovo je jedno od najpoznatijih alkoholnih pića u toj zemlji. Često se ispija na druženjima za Božić, Novu Godinu ili venčanja. Piće je zlatne boje, a nijanse variraju i do svetlo smeđe, zavisno od toga koliko je staro.

Ova će se pića pridružiti popisu već 1.460 ostalih zaštićenih proizvoda čija su imena dostupna u bazi eAmbrosia.


Tagovi

Evropska komisija Oznaka geografskog porekla Norveška votka Norveški akvavit Vikingfjord Alkoholno piće


Autorka

Lucija Bencaric

Lucija je magistar agroekonomije. Voli da istražuje novosti u poljoprivredi.