Pretraživanje tekstova
Jak ili nežan ukus, sa više ili manje kofeina. Koji je vaš izbor?
Ljubiteljima kafe je teško zamisliti početak dana bez ovog toplog napitka. Vekovima je sinonim za opuštanje i izgovor za druženje. Za pripremu su neophodni prženi i samleveni plodovi žbunaste biljke koja pripada porodici Rubiaceae i rodu Coffea koji obuhvata 129 vrsta.
Za proizvodnju napitka se uzgaja oko 100 vrsta koje se razlikuju po kvalitetu i organoleptičkim osobinama.
Dve su najčešće - Arabika (Coffea arabica) i Robusta (Coffea canephora). Na prvi pogled veoma su slične, ali u sebi kriju i velike razlike. Zajedno čine oko 95 odsto proizvodnje, a najviše je zastupljena Arabika sa oko 70 odsto.
Arabika daje slađi, nežniji i puniji ukus sa razvijenim aromama. Odlikuje se nižim sadržajem kofeina od 0,8 do 1,4 odsto. Sadržaj šećera se kreće od šest do sedam odsto. Vodi poreklo iz Etiopije, a danas je rasprostranjena u tropskim krajevima širom sveta. Južna i Centralna Amerika i istočna Afrika su vodeće regije njene proizvodnje. Na tržištu postiže veću cenu, jer je zahtevnija prema uslovima i osetljivija.
Stabla su nešto osetljivija i odgovara im ujednačena temperatura u rasponu od 15 do 25 stepeni Celzijusa. Najbolje uspevaju u hladu, na lokacijama gde ima dovoljno zemljišne vlage. U prirodi se susreće na planinskim padinama na višim nadmorskim visinama, okružena drvećem koje joj pruža zaštitu.
Ova kafa vodi poreklo iz zapadne Afrike, područja Konga. Na njenu proizvodnju otpada 30 odsto. Uglavnom se uzgaja u Africi, Indoneziji i Indiji. Biljke su veoma otporne na bolesti i štetočine, lako se prilagođavaju različitim uslovima. Odgovara joj niža nadmorska visina i viša temperatura od 20 do 30ºC. Ima veći prinos.
Ukus je jak, dok je aroma slabije razvijena, ali je veoma prijatna. Ima veći sadržaj kofeina, od 1,7 do 4 odsto. Sadržaj šećera se kreće oko tri odsto. Često se koristi za pripremu raznih mešavina i za proizvodnju instant kafe. Prednost joj daju ljudi koji vole napitak jakog ukusa s blagim osećajem gorčine.
Koji ukus vi preferirate, otkrijte nam u komentaru ispod teksta.
Tagovi
Kafa Kafa arabika Kafa robusta Vrste kafe Ispijanje kafe Jaka kafa
Autorka
Više [+]
Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a... Više [+]
Treba znati da aronija (Aronia melanocarpa Elliot) formira tri vrste pupoljaka. Iz vegetativnog pupoljka, koji je sitniji i priljubljen uz letorast, razvija se list i mladar. Ali, iz mešovitog pupoljka, koji je krupniji razvija se mladar, a potom cvast sa dosta belih cvetova. Međutim, postoje i generativni pupoljci, iz kojih se razvija cvet, a potom plod i ovi pupoljci su krupniji, okruglastog oblika. Inače, ovo je važno za raspoznavanje pupoljaka, koji nam umnogome olakšavaju rezidbu. Plod aronije sadrži 10 do 13 % fruktoznog šećera, do 1,5 % jabučne kiseline, 0,75 % pektina, vitamina C 2g do 3 g u sto grama ploda, citrina ili vitamina P (2 mg %), karotin, vitamin E, kompleks vitamina B, mineralne materije, amigdalin, kumarin, rutin, sorbit i druge značajne materije za ljudski organizam. Nastavak sledi. Stanko Nekić.