Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • ASK
 • 08.10.2020. 16:00

EFSA: Srbija zemlja visokog rizika od pojave afričke svinjske kuge

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo 1,3 miliona svinja. Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao "zabrinjavajući region" zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest.

Foto: Bigstock/Arne Bramsen
 • 108
 • 5
 • 0

Evropska agencija za bezbednost hrane (EFSA) označila je Srbiju kao zemlju visokog rizika od pojave bolesti afričke svinjske kuge. Kako bi se podigla svest i ukazalo na značaj prevencije ove bolesti EFSA je pokrenula veliku kampanju koja će se od danas sprovoditi u devet zemalja Jugoistočne Evrope među kojima je i Srbija, navodi se u saopštenju dostavljenom redakciji.

U poslednje četiri godine, od posledica zaraze virusom afričke svinjske kuge uginulo 1,3 miliona svinja.

ASK u Negotinu: Eutanazirano do 250 svinja - stočari će dobiti novčanu nadoknadu

Kampanja je usmerena ka zemljama koje je EFSA 2019. identifikovala kao "zabrinjavajući region" zbog blizine onih u kojima je prisutna ova zarazna bolest. Pored Srbije, procenjeno je da opasnost preti i Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, Sloveniji.

Bolest prisutna u mnogim evropskim zemljama

Kampanja će doprineti zajedničkim naporima Evropske Komisije i drugih međunarodnih organizacija koje rade na iskorenjivanju afričke svinjske kuge u Evropi gde se broj epidemija tokom godina povećavao, a bolest je još uvek prisutna u mnogim evropskim zemalja.

Činjenice i situacija sa ASK u Srbiji:

 • Naša zemlja ima preko 2,7 miliona svinja i predstavlja drugu po brojnosti uzgajane stoke; 
 • godišnje se proizvede od 250.000 do 300.000 tona svinjskog mesa. Prosečno se potroši 16 kilograma mesa po stanovniku za godinu dana, dok sa prerađevinama potrošnja dostiže 40 kilograma;
 • država je do sada isplatila više od 8,2 miliona dinara stočarima čije su svinje ubijene zbog afričke kuge svinja. Od kada je u avgustu potvrđen virus ove opake bolesti u Srbiji, veterinarska inspekcija, eutanazirala je 619 grla svinja, dok je zaraza zvanično bila potvrđena kod 20 grla;
 • konstantno pogoršanje epizootiološke situacije u okolnim zemljama, posebno u Rumuniji i Bugarskoj i prirodni migratorni putevi kretanja divljih svinja imali su za posledicu pojavu prvih slučajeva afričke svinjske kuge kod divljih svinja u Srbiji;
 • početkom 2020. godine, Uprava za veterinu proglasila je epidemiju afričke svinjske kuge na teritoriji dva lovišta u pirotskom okrugu i jednog u okolini Kladova;
 • imajući u vidu trenutne okolnosti, Ministarstvo poljoprivrede preduzelo je sve mere kako bi sprečilo širenje i kontrolu ove bolesti u populaciji divljih svinja i prenos virusa na domaće svinje, angažujući sve raspoložive resurse i veterinarske i lovačke organizacije.

Šta je afrička svinjska kuga?

Afrička svinjska kuga je veoma zarazna virusna bolest koja pogađa divlje i domaće svinje. Virus je bezopasan za ljude ali je prouzrokovao značajne ekonomske probleme u mnogim zemljama. Trenutno ne postoji vakcina za ovu bolest, što znači da žarište zaraze može uzrokovati nužni pokolj velikog broja domaćih svinja u pogođenim područjima.

Kako prepoznati i sprečiti da se afrička kuga svinja ne pojavi u vašim oborima?

Kampanja ima za cilj da podigne svest i značaj o ASK-a u svih devet zemalja u kojima se sprovodi. Komunikacija je usmerena ka grupama i pojedincima koji imaju kontakt sa domaćim i divljim svinjama, poput, uzgajivača svinja i lovcima. EFSA će se takođe obraćati i veterinarskim, lovačkim i stočarskim udruženjima, kao i carinskim službama, graničnoj policiji, lokalnim vlastima, turističkim agencijama i putnicima.

Budući da epidemija ASK može imati razarajuće efekte, otkrivanje, prevencija i prijava su ključni za suzbijanje ove smrtonosne bolesti.

Tokom trajanja kampanje javnost će biti obaveštena o najnovijim informacijama o ovoj bolesti deljenjem različitih materijala na društvenim mrežama i putem ovog linka.


Tagovi

Afrička kuga svinja ASK EFSA Prevencija Bolest Svinje Srbija


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...