Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Fruška gora
  • 02.12.2017. 12:30

Elektrifikacija za navodnjavanje

Prva, od ukupno tri trafostanice, puštena je u rad na južnim padinama Fruške gore. Ovo je deo projekta elektrifikacije polja za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 765
  • 30
  • 0

Prva, od ukupno tri trafostanice, puštena je u rad na južnim padinama Fruške gore. Ovo je deo projekta elektrifikacije polja za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

U atarima sela Šuljam, Manđelos i Grgurevci, na Šuljamačkoj glavici, postavljeno je šest kilometara visokonaponskih kablova i izgrađene su tri stubne transformatorske stanice, svaka snage 400 kVA. Tako su stvoreni uslovi da se u prečniku od kilometra od svake stanice priključe pumpe za navodnjavanje.

Pokriveno је oko 160 hektara pod raznim voćem i oko 40 hektara pod vinogradima.

Pet puta niži troškovi

Prisutan je bio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da je elektrifikacija polja u okolini Leskovca donela povrtarima pet puta niže troškove, jer su za pogon sistema za navodnjavanje, umesto skupog dizel goriva, koristili struju:

"Elektrifikacija je potrebna i za ratarstvo, kada se završe sistemi za navodnjavanje. Snižavamo troškove u poljoprivredi preko nje, kao i kroz sisteme za navodnjavanje. Moramo biiti svesni da se nalazimo u 21. veku i da savremene svetske trendove, kao što su elektrifikacija polja, navodnjavanje i komasacija, moramo integrisati u naše prostore".

 

Nedimović: Moramo biiti svesni da se nalazimo u 21. veku

Podsticaj za voćnjake i vinograde

Gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je da je ideja lokalne samouprave da se razvijaju one kulture koje donose veći prihod po hektaru:

"Svesni smo da moramo dovesti i infrastukturu do ovih polja, voćnjaka, vinograda, jer je najjeftinije navodnjavanje preko električne energije. Naš doprinos i jeste u tome da podstaknemo druge da podižu voćnjake, vinograde i sve ono što će nam doneti mnogo veći prihod i veći društveni bruto-proizvod".

Projekat završen za manje od 90 dana

Postavljanje trafoa finansirao je EPS. Direktor Elektrodistribucije Sremska Mitrovica Đorđe Faor istakao je da je ovo bio dug i mukotrpan posao, koji je urađen u izuzetno kratkom roku. Ukupna vrednost investicije za sva tri objekta je oko 36 miliona dinara, a ceo projekat je završen za manje od 90 dana.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Đorđe Faor Vladimir Sanader Branislav Nedimović Šuljamačka glavica Trafo stanica Struja Navodnjavanje Vinograd Voćnjak


Autorka

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)