• Fruška gora
  • 02.12.2017. 12:30

Elektrifikacija za navodnjavanje

Prva, od ukupno tri trafostanice, puštena je u rad na južnim padinama Fruške gore. Ovo je deo projekta elektrifikacije polja za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica
  • 619
  • 30
  • 0

Prva, od ukupno tri trafostanice, puštena je u rad na južnim padinama Fruške gore. Ovo je deo projekta elektrifikacije polja za navodnjavanje poljoprivrednih površina.

U atarima sela Šuljam, Manđelos i Grgurevci, na Šuljamačkoj glavici, postavljeno je šest kilometara visokonaponskih kablova i izgrađene su tri stubne transformatorske stanice, svaka snage 400 kVA. Tako su stvoreni uslovi da se u prečniku od kilometra od svake stanice priključe pumpe za navodnjavanje.

Pokriveno је oko 160 hektara pod raznim voćem i oko 40 hektara pod vinogradima.

Pet puta niži troškovi

Prisutan je bio i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, koji je rekao da je elektrifikacija polja u okolini Leskovca donela povrtarima pet puta niže troškove, jer su za pogon sistema za navodnjavanje, umesto skupog dizel goriva, koristili struju:

"Elektrifikacija je potrebna i za ratarstvo, kada se završe sistemi za navodnjavanje. Snižavamo troškove u poljoprivredi preko nje, kao i kroz sisteme za navodnjavanje. Moramo biiti svesni da se nalazimo u 21. veku i da savremene svetske trendove, kao što su elektrifikacija polja, navodnjavanje i komasacija, moramo integrisati u naše prostore".

 

Nedimović: Moramo biiti svesni da se nalazimo u 21. veku

Podsticaj za voćnjake i vinograde

Gradonačelnika Sremske Mitrovice Vladimir Sanader rekao je da je ideja lokalne samouprave da se razvijaju one kulture koje donose veći prihod po hektaru:

"Svesni smo da moramo dovesti i infrastukturu do ovih polja, voćnjaka, vinograda, jer je najjeftinije navodnjavanje preko električne energije. Naš doprinos i jeste u tome da podstaknemo druge da podižu voćnjake, vinograde i sve ono što će nam doneti mnogo veći prihod i veći društveni bruto-proizvod".

Projekat završen za manje od 90 dana

Postavljanje trafoa finansirao je EPS. Direktor Elektrodistribucije Sremska Mitrovica Đorđe Faor istakao je da je ovo bio dug i mukotrpan posao, koji je urađen u izuzetno kratkom roku. Ukupna vrednost investicije za sva tri objekta je oko 36 miliona dinara, a ceo projekat je završen za manje od 90 dana.

Foto: Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica


Tagovi

Đorđe Faor Vladimir Sanader Branislav Nedimović Šuljamačka glavica Trafo stanica Struja Navodnjavanje Vinograd Voćnjak


Autorka

Aleksandra Kekić

Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Ko sme taj može, ko ne zna za strah, taj ide napred.


Partner

Agencija za ruralni razvoj Grada Sremska Mitrovica

Svetog Dimitrija 6, 22000 Sremska Mitrovica, Srbija
tel: +38122610573, e-mail: info@arrsm.rs web: http://www.arrsm.rs/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi