Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sremska Mitrovica
  • 16.06.2019. 14:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Sremska Mitrovica

Ergela lipicanera u zatvoru

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici postoji ergela, u kojoj se nalazi 47 grla lipicanera i nekoliko poni konja. Na ovaj način je spojeno lepo i korisno, jer je rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica.

Foto: Dušan Knežić
  • 441
  • 16
  • 1

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici postoji ergela, u kojoj se nalazi 47 grla konja lipicanera i nekoliko poni konja. Tu obitava i lokalni Konjički klub "Srem", čiji su osnivači radnici KP doma, i koji rade zajedničkim snagama sa pomenutom ustanovom i koriste njene resurse.

Uz rad na zatvorskoj ekonomiji vreme brže prolazi

"Lipicaneri se koriste i kao radni i kao paradni konji," kaže Vladimir Vukotić, predsednik Konjičkog kluba "Srem" i direktor ekonomije u okviru KP doma.

Kod osuđenih lica postoji interesovanje za rad s konjima: čiste objekte, hrane ih i napajaju, neki žele i da kočijaše. U skladu sa mogućnostima, to i rade. 

Rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica 

Na ovaj način je spojeno lepo i korisno, jer je rad s konjima jedan vid resocijalizacije osuđenih lica. Iskustva su pokazala da generalno, rad sa životinjama pozitivno deluje na osobe koje služe kazne, te slične stvari praktikuju mnoge kazneno - popravne institucije u svetu. Konjarstvo je za ovdašnje prilike skup sport, pa je jedan od prihoda Konjičkog kluba "Srem" i škola jahanja.

Priključne mašine koje proizvode osuđena lica - hit na tržištu!

"Imamo više nego popularne cene, tako da trenutno školu pohađa 80 stalnih polaznika. Kreću se između 1.500 i 2.500 dinara, zavisi da li je u pitanju grupno ili individualno jahanje, što je daleko manje nego u drugim gradovima. Nije nam profit u prvom planu, već nam je interes da omasovimo školu jahanja," rekao je Vukotić. 

U okviru Kazneno - popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici nalazi se 47 grla konja lipicanera i nekoliko poni konja

Rasni konji postali su deo ergele još 1930. godine 

Konji su deo mitrovačkog KP doma od osnivanja ove ustanove, čija je gradnja počela 1895. godine (po naredbi cara Austrougarske Franje Josifa), a završena četiri godine kasnije. Pronađeni su podaci po kojima su rasni konji postali deo ergele od 1930. godine, te je gajenje konja podignuto na viši nivo.

Do 2000. godine deo ergele su bili i engleski konji, ali tada se u KP domu desila pobuna zatvorenika, deo štala je uništen i više nije bilo uslova za držanje galopera. No, nedavno je urađen nov štalski objekat, što će poslovanje ergele u budućnosti sigurno podići na viši nivo. 

Kragujevac: Bivši osuđenici otvorili pekaru - mese burek i vanilice

Fijakerijada u Sremskoj Mitrovici 

Nedavno je, kao deo projekta "HORIS", konjičke rute u Sremu, u sklopu Poljoprivrednog sajma u Sremskoj Mitrovici, održana fijakerijada, koja je i pored toplog vremena bila odlično posećena.  

Kao deo projekta "HORIS", konjičke rute u Sremu, u sklopu Poljoprivrednog sajma u Sremskoj Mitrovici, održana je fijakerijada

Svake godine na hipodromu kraj KP doma organizuju se dva trkačka dana - galopske trke i fijakerijada. Takođe, članovi Konjičkog kluba učestvuju u svim manifestacijama koje organizuje Grad Sremska Mitrovica. 


Foto prilog


Tagovi

Likpicaneri Uzgoj konja Kazneno - popravni zavod u Sremskoj Mitrovici Ergela Vladimir Vukotić


Autor

Dušan Knežić

Više [+]

Poljoprivrednji inženjer, novinar i lovac. Novinarstvom se bavi od 2002. godine. Moto kojim se vodi je "Usuditi se, to je cena napretka".