Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Međunarodna saradnja
  • 25.04.2016. 18:00

Etiopija - velika šansa srpskih kompanija

Etiopija zainteresovana za saradnju u oblasti poljomehanizacije i industrije prerade mesa.

  • 208
  • 9
  • 0

Mogućnosti intenziviranja ekonomske saradnje Srbije i Etiopije su velike, posebno u oblasti poljomehanizacije te industriji prerade mesa, istaknuto je na sastanku Marka Čadeža, predsednika PKS i Tedrosa Adhana Gebrejesusa, ministra spoljnih poslova Etiopije.

Etiopija ima veliki stočni fond, ali nedostaju prerađivački kapaciteti

"Etiopija je zemlja sa najvećim stočnim fondom u Africi, među prvih deset u svetu u oblasti stočarstva, ali nema dovoljno razvijene prerađivačke kapacitete. To otvara mogućnost kompanijama iz Srbije, koje primenjuju najsavremenije tehnologije u preradi mesa, da u saradnji sa lokalnim partnerima investiraju u prerađivačke kapacitete u Etiopiji", rekao je Marko Čadež, predsednik PKS. Zbog manjka kapaciteta u celom regionu velika je potražnja za mesnim prerađevinama, koje se uvoze uglavnom iz Australije, objasnio je predsednik PKS ukazujući na velike šanse srpskih kompanija da se pozicioniraju na afričkom tržištu.

Čadež je naglasio i da srpski proizvođači poljomehanizacije - poljoprivrednih mašina i traktora, takođe mogu biti konkurentni na etiopskom tržištu - da izvoze ili da proizvode u saradnji sa partnerima iz Etiopije.

Najavljen poslovni forum u oktobru

"Razgovarali smo o novoj dinamici u privrednim odnosima dve zemlje i definisali plan puta kako da realizujemo mogućnosti koje nam se nude. Dogovorili smo da manja privredna delegacija iz Srbije u avgustu poseti Adis Abebu, kako bi se što bolje, pripremili za poslovni forum koji će se najverovatnije održati u oktobru, zajedno sa Mešovitom komisijom, kada očekujemo konkretne ugovore i dogovore", najavio je Čadež, nakon sastanka u PKS.

Najviše investicija očekuje se u obalsti agrara i poljopmehanizacije

Tedros Adhan Gebrejesus, šef diplomatije Etiopije, kako je istakao, očekuje investicije iz Srbije najviše u oblasti agrara i poljomehanizacije, ali i u druge industrijske oblasti. Ukazao je na odlične političke odnose dve zemlje, ali i ekonomsku saradnju ispod realnih kapaciteta i potreba sa velikim mogućnostima za unapređenje.


Izvori

Privredna komora Srbije


Tagovi

Saradnja sa Etiopijom Stočni fond Afrika Forum Proizvođači poljomehanizacije Savremene tehnologije Prerada mesa Marko Čadež Tedros Adhan Gebrejesus

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.