Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU vesti
  • 08.12.2022. 18:00

EU zabranjuje uvoz proizvoda koji doprinose krčenju šuma - što se menja dogovorom?

Ovo je prvi takav zakon u svetu. Odnosi se i na stočnu hranu uzgojenu na poljima nastalim na područjima iskrčenih šuma. Dva proizvoda nisu uključena.

Foto: Depositphotos/budabar/donogl
  • 103
  • 16
  • 0

Zakonodavci Evropske unije su nakon više od devet sati pregovoranja, postigli dogovor o usvajanju novog zakona kojim se garantuje da proizvodi koji se prodaju u EU nisu povezani sa uništavanjem ili degradacijom šuma, izveštava Euractiv. Dakle, u periodu između 1990. i 2020. zbog krčenja je izgubljeno područje veće od EU koja je, kako se ističe, pokretač potrošnje takvih proizvoda i uzrok je 10 odsto gubitaka takvih površina.

"EU je veliki potrošač i trgovac robom koja igra značajnu ulogu u krčenju šuma, poput govedine, soje, kakaa i drveta“, rekao je Marian Jurečka, ministar zaštite životne sredine iz Češke, koja je pregovarala u ime 27 zemalja EU. Naveo je da je zaštita životne sredine širom sveta, uključujući šume i prašume, zajednički cilj za sve zemlje.

Neophodne deklaracije

Šta se menja ovim dogovorom?

Kompanije će morati da provere da li njihovi proizvodi sadrže materijale koji potiču od seče prašuma, poput palminog ulja, govedine, soje, kafe, čokolade, kakaa, drveta, gume ili delova nameštaja. Od njih će se zahtevti izjava o dubinskoj analizi kako bi takve proizvode mogli prodavati na tržištu EU. Ako su povezani sa krčenjem, biće zabranjen uvoz i izvoz u EU.

Mera se odnosi i na stoku koja se hrani stočnom hranom uzgojenom na poljima nastalima na isrčenim područjima. Neće biti dozvoljena prodaja u EU bez ovakvih deklaracija - sertifikata zasnovanih na satelitskim snimcima i GPS koordinatama, kako bi se znalo odakle ta roba dolazi. 

Broj izvršenih inspekcija zavisiće od zemlje proizvodnje, pri čemu će u onima s najvećim rizikom biti provereno devet odsto operatera i trgovaca koji trguju proizvodima.

Više biodiverziteta

Novi zakon EU-a pozdravljen je od strane ekoloških organizacija. Greenpeace je pozdravio donošenje ovakve odluke i nada se da će zaustaviti seču.

"Ušli smo u istoriju, zakonom protiv krčenja šuma, prvim takvim u svetu", rekla je Anke Šulmajster-Oldenhova, viši službenik za politiku šuma u WWF kancelarije za evropsku politiku.

Novu odluku moraju formalno da usvoje Evropski parlament i Veće pre nego što ona stupi na snagu. Operateri i trgovci će imati 18 meseci da primene nova pravila, dok se produžen period uvođenja od 24 meseca odnosi se na mikro i mala preduzeća.

Biodizel i kukuruz nisu uključeni, a Komisija će razmotriti da li da ih doda u budućnosti.


Tagovi

Evropska komisija Evropski parlament Uništavanje šume Stočna hrana Degradacija šuma Novi zakon Seča šuma


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.