Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poplave u Kniću
  • 03.06.2019. 16:00
  • Šumadijski okrug, Knić

Evakuisano 50 domaćinstava, ima uginule stoke - njive pod vodom!

Zbog poplava koje su noćas pogodile gružanski kraj na celoj teritoriji opštine Knić jutros je proglašena vanredna situacija. Pod vodom su najplodnije njive pod voćem i povrćem, zasadi borovnica, plastenici. Voda preti i u selima rekovačke opštine, a planinske bujice nadiru u Gledićkim planinama gde su poznati zasadi autohtone šljive ranke.

Foto: Opština Knić
  • 1.467
  • 73
  • 0

Štab za vanredne situacije opštine Knić proglasio je vanrednu situaciju na celoj teritoriji opštine zbog poplava. Najteže je u selima Donje Gruže gde su se izlile Lipnička reka, Ribeš i Gruža. Kuće, štale i njive su pod vodom. Kako je izjavio predsednik opštine, Miroslav Nikolić, evakuisano je 50 porodica, od toga je 30 familija moralo da napusti imanja samo u selu Guberevac.

"Ima i uginule stoke, jer je voda prodrla u štale. A na stotine hektara najplodnijih oranica u Gruži je pod vodom. Šteta je ogromna, pogotovo u povrtarstvu. Ovaj kraj je poznat po proizvodnji kupusa, krompira i ostalog povrća. Ljudi samo što su rasad izneli i posadili na njive. To je sad sve poplavljeno. Voda je prodrla i u plastenike, u zasade borovnica", kaže Miroslav Nikolić.

Evakuisano je 50 porodica, od toga je 30 familija moralo da napusti imanja samo u selu Guberevac

Traže čamce za spasavanje i cisterne sa vodom

Voda je oštetila lokalne puteve, mostove i prugu u Gruži, a magistralni put ka Kraljevu je pod vodom i saobraćaj je obustavljen. Poplavljene su ambulanta i trafostanica u Gruži, te je oko 200 domaćinstava u tom delu opštine bez električne energije. U selu Zakuta voda je odnela most. Voda sa izvorišta Ribeška glava je za sada ispravna, ali Štab za vanredne situacije apeluje na građane da obezbede zalihe vode za piće, jer je voda prodrla do izvorišta.

"Opština Knić zatražila je pomoć od Uprave za vanredne situacije. Potrebne su nam cisterne sa pijaćom vodom za meštane Donje Gruže, zatim čamci kako bi evakuisali ugrožene porodice, džakovi sa peskom, pumpe za izbacivanje vode. Pozvani su i svi građani opštine Knić čija domaćinstva nisu ugrožena da se stave na raspolaganje Štabu, koji koordinira akciju pomoći poplavljenima", rekao je Nikolić.

Opština poziva na solidarnost - objavila dežurni broj telefona  

Štab za vanredne situacije poziva građane čija domaćinstva nisu ugrožena da pomognu meštanima Pajsijevića, Guberevca, Gruže, Grabovca, Lipnice, Vrbete, Balosave i ostala sela u Donjoj Gruži, jer su upravo ta mesta najugroženija i trpe najveće štete.

Šteta je ogromna, pogotovo u povrtarstvu

"Ugrožena su domaćinstva, farme, putevi. Apelujemo na građane da budu solidarni, pomognu jedni drugima. Žitelji, čija domaćinstva nisu ugrožena, pozivaju da se stave na raspolaganje Štabu koji koordinira akcije pomoći. Svi koji žele da pomognu mogu da se jave na telefon 034- 510-113", saopšteno je iz opštinske uprave.

I Rekovcu prete poplave  

Zbog kiše koja od noćas neprestano pada u opštini Rekovac izlile su reke i potoci, te je trenutno kritično u selima Beočić i Županjevac, zbog izlivanja Dulenke. Selo Dulene je odsečeno od sveta, a planinski potoci razaraju seoske puteve i ulaze na imanja.

U selu Gledić gde su najveći zasadi autohtone sorte šljive ranke situacija se pogoršava iz sata u sat zbog bujica koje nadiru u ovaj zaseok, na granici sa opštinom Kraljevom, čija sela su takođe ugrožena poplavama.


Foto prilog


Tagovi

Poplave Knić Vanredna situacija Njive pod vodom Evakuacija Uginula stoka Miroslav Nikolić Gruža


Autorka

Biljana Nenković

Više [+]

Biljana Nenković je više od dvadeset godina novinar izveštač iz Kragujevca i Šumadije za nacionalne medije. Preferira afirmativne priče koje podstiču pozitivnu energiju. Moto kojim se rukovodi - Koliko možeš, toliko se usuđuj, i malo više od toga!