Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Saveti za fotografisanje
 • 11.06.2023. 12:00

Evo 10 saveta kako napraviti dobru ruralnu fotografiju

U toku je RuralFoto konkurs, izbor za najbolje ruralne fotografije u 2023. Ukoliko još niste fotografisali željene prizore, pročitajte savete stručnjaka na šta treba paziti pri fotografisanju mobilnim telefonom.

Foto: Goran Jakuš
 • 257
 • 34
 • 0

Svakodnevno na društvenu mrežu KLUB pristižu brojne fotografije koje čitaoci Agrokluba nominuju za izbor najboljih ruralnih fotografija. Ima prelepih motiva sela i prirode, životinja i proizvodnje hrane.

Kako bi vaše fotografije bile što bolje, razgovarali smo sa profesionalnim fotografom i članom žirija RuralFoto konkursa, da saznamo šta čini dobru fotku i kako izbeći zamke kada se radi o slikanju mobilnim telefonom.

Krume Ivanovski, rođeni Makedonac, a zagrebački fotograf, mentor je i predavač sa nizom uspešnih projekata te dugogodišnjim stažom u fotografiji. Strastveni je planinar, ljubitelj prirode i životinja. Zanimljivo, po zanimanju je inženjer petrohemije, a pre nekoliko godina pokrenuo je i brend kraft piva "Hotch Poch".

Šta čini dobru fotku bilo je naše prvo pitanje.

Više od 200 nominovanih fotografija u samo nekoliko dana RuralFoto konkursa

Nije dovoljno reći da dobra fotka proizlazi iz njenog osvetljenja, kompozicije, objekta, odgovara Krume. Dobra je ona koja nosi pravu poruku, koja ima svoj cilj i koja prenosi taj cilj pravoj publici. Šta znači da su na određenom nivou, svaki pojedini element - svetlo, kompozicija, objekt i slično, samo alati koje koristite da postignete svoj cilj ili svoju viziju.

"Dobra fotografija retko nastaje slučajno, a je li ona 'dobra' uveliko zavisi od vaše publike. Ako to imate na umu, već ste veliki korak ispred", kazao je Krume Ivanovski.

Mobilni vs fotoaparat

Što se tiče opreme, nastavlja on, danas svi mobilni pršte megapikselima, odličnim objektivima, tako da osim s ozbiljnim fotoaparatom, doslovce možete razvaliti i s običnim pametnim telefonom uz par trikova.

Najveća prednost koju nosi slikanje s fotoaparatom je kvalitet sočiva, odnosno optika koja može stati u veliko telo DSLR-a, ne može se meriti s onom koja stane u vaš džep.

"To je velika razlika koja se, doduše, svakim danom sve više smanjuje napretkom tehnologije, tako da danas imamo toliko male kamerice u obliku GoPro koje doslovce možete bacati u vazduh i stavljati u blato, pod vodu kako bi dobili efektniju fotografiju ili snimak", kaže ovaj stručnjak.

Što se tiče mobilnog, najveća prednost je veličina, dostupnost i mobilnost. Uzalud je imati najveći teleobjektiv i najnoviji model aparata, ako ga nemate uvek sa sobom, ističe Krume.

"To je prednost telefona, jer ono što vidim, ono što me zanima, uvek mogu da slikam, evidentiram, zabeležim. Nikakva kvalitetna optika mi ne može zameniti mogućnost koju nosim uvek sa sobom, a to je da sam uvek spreman "okinuti “.

Primer dobre fotografije u katgoriji #selo. (foto: Krume Ivanovski)

Kako napraviti dobru fotku mobilnim telefonom?

Ako za fotografisanje imate na raspolaganju samo mobilni aparat, postoji 10 pravila kojih se treba pridržavati po preporuci Krume Ivanovskog. Evo ih redom:

 1. Očistite kameru vašeg mobitelnog telefona

Ovo je nešto na šta često ne obraćamo pažnju, ali jednako je važno kao i druge stvari. Čistoća sočiva kamere vašeg uređaja takođe određuje koliko će neka fotografija biti kvalitetna ili ne. S obzirom na to da su nam uređaji vrlo često u torbicama ili džepovima, sočiva, baš kao i celi uređaji, znaju vrlo lako da se zaprljaju.

Za čišćenje odaberite tkaninu od nežnih vlakana (jer je jako bitno da prilikom brisanja ne ogrebete staklo). Ako nemate krpicu za naočare, onda možete iskoristiti majicu, potkošulju ili nešto mekano, pamučno. Ali prvo morate pogledati da nema slučajno neko zrnce nečistoće, peska ili bilo čega što je može oštetiti.

 1. Upoznajte svoj mobilni

Jako je važno da upoznate svoj mobilni, postavke na njemu, kakve kamere ima, ima li telefoto kameru, ultra široku i koliki mu je optički zum.

Na primer, ukoliko uređaj nema optički zum, uzalud zumirate, jer tako skidate rezoluciju (veličinu), a dobijete samo digitalno uvećanu fotku. Dakle, kada je moguće približite se objektu kojeg želite da uslikate, ne zumirajte s aparatom.

Ako ne možete, tada je mnogo bolje da ostavite fotografiju onakvu kakva je pa je kasnije izrežete i prilagodite.

 1. Koristite gridlines

Koristite rešetkaste linije (eng. gridlines) na ekranu prilikom snimanja. Upotrebom rešetke ekran će biti podeljen na trećine, vertikalno i horizontalno. Ako smestite svoj objekt fotografisanja ili tačku interesa na preseke ili uzduž tih linija, vaša će slika biti bolje uravnotežena. Tako ćete izbeći i da vam kadar ne ide u krivo.

 1. Ravan horizont

Ovo uveliko utiče na dopadljivost fotografije.

"Ja sam, iskreno, alergičan na krivi horizont, s vremenom mi je to počelo smetati i jako me muči kada vidim takvu fotku“, kaže Ivanovski i napominje: "Pokušajte da izravnate koliko možete, tu će vam gridlines mnogo pomoci“.

"Izravnajte" svoje travnjake pre fotografisanja, a veliki izbor traktorskih kosilica možete pronaći u Pevex-u.

 1. Ne koristite blic

Osim kada vam je potrebno svetlo da nađete put u planini ili da vidite koliko ulja imate u autu, blic može poslužiti, slikovito opisuje Krume i tvrdi da je za fotografiju ona skoro pa beskorisna.

 1. Budite što mirniji

Većina telefona koje koristimo nemaju posebno dugme kamere za okidanje već samo onu dodirom po ekranu. Ruke često mogu zadrhtati kad dodirnete okidač što će se odraziti negativno na kvalitet slike i mali pomak može uzrokovati zamućenost. Zato je mirnoća ruku izuzetno bitna kod fotografisanja.

Pametan telefon treba čvrsto obuhvatiti sa oba dlana. Ako se u vašoj blizini nalazi neki zid, stup ili slično, iskoristite ga da biste se leđima, ramenom ili laktovima naslonili pre snimanja pametnim telefonom.

 1. Koristite HDR

U postavkama kamere uključite opciju HDR (eng. High Dynamic Range), što omogućava da će vam fotka imati najveći dinamički raspon, da će izbalansirati svetle sa tamnim delovima, tako nećete imati spaljeno nebo ili tamne delove fotografije u senkama.

Primer dobrog balansa svetla i senke (foto: Krume Ivanovski)
 1. Pravilno fokusirajte

Kada fokusirate, pritisnite prstom po ekranu na poziciju u kadru koji želite da bude najoštriji. Tako omogućavate da vam fotka neće biti mutna i da mobilni neće automatski fokusirati gde on želi. Dakle, senzori automatski fokusiraju gde im je najlakše, na mestima na fotografiji koji imaju najveći kontrast.

 1. Zumirajte korakom

Ako vaš mobitel nema teleobjektiv kako bi približili objekt snimanja, nemojte zumirati tako što prstima razvlačite ekran, jer tako samo naizgled povećavate kadar, ali uništavate kvalitet fotografije. Mnogo pametnija opcija je da se fizički približite par koraka i tako povećate objekat snimanja.

     10. Koristite ručne postavke

Pošto ste upoznali osnovna pravila korišćenja mobilnog kod fotografisanja, poslednji savet je korišćenje ručnih postavki ili PRO mode, što svaki telefon ima. Ručno postavljanje ekspozicije (osvetljenja), dužine zatvarača i ISO-a, omogućiće da slika bude nivo iznad uobičajene. Ne možete pogrešiti, samo vežbajte.

Kojim alatima "popraviti" fotku?

Kada je fotografija napravljena, većina ljudi pribegava njenom ušminkavanju, pa smo pitali ovog stručnjaka, koji su najbolji alati za retuširanje.

Krume odgovara da na svoje telefone možete da skinete besplatne aplikacije poput Lightroom Mobile i Snapseed, koji daju mnoštvo mogućnosti retuširanja fotografije.

"Ono na što bih ja posvetio pažnju je pametan 'crop', povećavanje senke da izvučemo svetlo iz najtamnijih delova fotografija i smanjivanje svetla u najsvetlijim delovima“, poručio je Ivanovski.

Ovaj savet dobro će doći svima onima koji će fotografisati većinom po danu, na suncu i u polju.

"Ono što treba izbegavati je da fotografija izgleda previše veštačka, preplastična, ispeglana, s previše intenzivnih boja“, zaključio je Krume Ivanovski.

Nadamo se da će vam ovi saveti stručnjaka pomoći u stvaranju što boljih fotografija, koju na RuralFoto konkurs možete prijaviti do 31. avgusta 2023. Pokrovitelji konkursa su kompanija Pevex i Evropska komisija.

Sve dosadašnje nominovane fotografije možete videti na ovom linku

Više o kategorijama, smernicama za tagovanje i nagradama pronađite OVDE.


Tagovi

RuralFoto Izbor najboljih ruralnih fotografija 2023. Krume Ivanovski Savet za fotografisanje Fotografisanje mobilnim telefonom Fotografski konkurs


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj


Partner

RuralFoto

Agroklub, Internet