Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Oluja na polju
  • 01.07.2023. 07:30

Evo pet pravila kojih morate da se držati ako vas uhvati oluja na polju

Možda i pratite prognozu, ali oluja može da dođe odjednom, niotkuda. Šta izbegavati i kako se ponašati u slučaju ako vas uhvati na polju?

Foto: Depositphotos/alexeys
  • 310
  • 34
  • 0

Letnji su meseci specifični po olujama i grmljavinskim nevremenima. Ako je ikako moguće, najbolje ih je izbeći i ostati u kući dok ne prođu. Pratite prognozu, meteo servise i nemojte da se junačite. 

Ali, može se dogoditi da oluja dođe niotkuda i da vas zadesi na polju, daleko od zaklona. U takvim slučajevima treba biti vrlo oprezan i poštovati određena pravila. 

Držite se pet pravila 

  1. Ako vas je grmljavina iznenadila, nemojte se kriti ispod stabla koje je samo u polju, budite od njega udaljeni najmanje deset metara kako ne biste nastradali u slučaju da munja udari u njega. 
  2. Izbegavajte da budete na ivici šume, brežuljku, u blizini reka, jezera, vodenih tokova, bazena ili drugih vodenih tela. Pronađite neku dolinu, što niže mesto jer munja obično pogađa najviše predmete. Naravno, postoje i izuzeci.
  3. Ne dodirujte predmete koji sprovode elektricitet - metalne ograde, dalekovode, alat, metalnu užad i slično. 
  4. U slučaju da ste u traktoru koji ima kabinu, zaustavite ga, ali nikako u blizini stabla ili nekog mosta, ugasite ga, zatvorite vrata i ostanite u njemu. 
  5. Ako nemate nikakav zaklon, najbolje je čučnuti, uvučene glave, ruku pritisnutih na prsa, bez da dodirujete zemlju kolenima. Površina dodira stopala s tlom treba da bude što manja. Nemojte stajati i nikako nemojte da legnete. U slučaju da vas je više, razmaknite se jedni od drugih. 

Tagovi

Oluja na polju Zaklon od oluje Pravila Najbolje je čučnuti Udar munje Letnja oluja


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.