Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 05.10.2023. 15:00

Evropska komisija odložila zabranu kaveza

Zahtevi za dobrobit životinja ostaju prioritet u narednim mesecima, ali revizija celokupnog zakonodavstva zahteva više procene i dijaloga, kaže Maroš Šefčovič.

Foto: Depositphoto/Miguel-Perfectti
  • 63
  • 6
  • 0

Evropska komisija je odložila predloge za zabranu kaveza, smernice za klanje ili označavanje, saopštio je na sednici Evropskog parlamenta potpredsednik Evropske komisije Maroš Šefčovič, koji je odgovoran za praćenje Zelenog plana.

Ostaju prioritet, ali... 

Ukazao je da zahtevi za dobrobit životinja ostaju prioritet u narednim mesecima, ali da revizija celokupnog zakonodavstva zahteva više procene i dijaloga uprkos činjenici da su brojne konsultacije i dijalozi već održani. Potvrdio je da Evropska komisija namerava da dostavi predlog o zaštiti životinja tokom transporta do decembra 2023. godine.

Ali, usvajanjem samo jednog od četiri postavljena, neće se zadovoljiti zahtevi miliona građana. 

Građani podržali zabranu kaveza

Evropske organizacije civilnog društva su razočarane i smatraju da je Komisija za to imala dovoljno vremena i mogućnosti. "Euro group for animals" izveštava da su brojne nevladine organizacije prikupile 1,4 miliona potpisa putem građanske inicijative za podršku predlogu za zabranu kaveza. Posle brojnih pritisaka, Komisija se obavezala da će da zabrani kavezni uzgoj kao deo Uredbe o uzgajanju životinja koja će da bude usvojena u trećem kvartalu 2023.

Upozoravaju da će samo ažuriranje pravila transporta živih životinja ostaviti milijarde njih na milost i nemilost zastarelim zakonima ili bez ikakvih zakona. Podsećaju i da su brojna mišljenja EFSA-e pokazala hitnu potrebu ažuriranja postojećih pravila.

"Kašnjenje nije ono što građani žele. Ova odluka postavlja pitanja o budućnosti dobrobiti životinja u Evropi", kaže izvršna direktorica "Euro group for animals" Reineke Hamelirs.


Tagovi

Evropska komisija Evropski parlament Dobrobit životinja Transport životinja Zabrana kaveza Maroš Šefovič


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li su izvesni novi protesti poljoprivrednika?

Ujedinjena udruženja poljoprivrednika Srbije poslala su redakciji Agrokluba saopštenje u kojem podsećaju da još uvek nisu ispunjeni svi zahtevi sa sastanka iz Kisača iz n...

Više [+]