Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Evropska komisija
  • 13.04.2019. 08:00

Evropska komisija odobrila dve nove oznake geografskog porekla

Evropska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španije u registar oznaka zaštićenog porekla.

Foto: Depositphotos/zatletic
  • 70
  • 3
  • 0

Evropska komisija odobrila je prijavu za uključivanje "Paške soli“ iz Hrvatske i "Cebreros" vina iz Španije u registar oznaka zaštićenog porekla. Poreklom iz Hrvatske, Paška sol je morska so i "fleur de sel", obe su dobijene iz slanih močvara u uvali ostrva Pag. Grumen soli formira se u početnoj fazi proizvodnje morske soli. Ukus je blago slatkast i ima veoma poroznu strukturu. "Paška sol" spominje se u literaturi još u 9. veku.

"Cebreros" naziv je za bela, roze i crna vina koja su proizvedena u opštinama u provinciji Avila u centralnoj Španiji. Vinogradi se nalaze na planinskim padinama, gde nadmorska visina mestimično premašuje visinu od 1.000 metara. Karakteristike zemljišta i klime reflektuju se u vinima, koja imaju karakterističnu voćnu aromu.

Ove dve nove oznake, pridružiće se listi od 2.235 proizvoda, vina i alkoholnih pića koji su već zaštićeni, a čije su informacije dostupne u bazi podataka.


Tagovi

Oznaka porekla Hrvatska Paška so Evropska komisija Cebreros Španija Pag Avila


Autor

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.