• Oznaka porekla

Evropska komisija odobrila novu prijavu za oznaku porekla iz Bugarske

Strandžhanski med karakteristične je tamno braon boje i proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske.

Foto: Evropska komisija
  • 174
  • 8
  • 0

Evropska komisija odobrila je bugarsku prijavu za registraciju Strandžhanskog meda, kod registra zaštićenih oznaka porekla. 

Trenutno naše komšije imaju sedam registracija na nivou EU - pet garantovanih tradicionalnih specijaliteta i dve zaštićene geografske oznake.  

Strandžhanski med pridružiće se tako listi od preko 1.445 zaštićenih imena. Kompletnu listu možete naći u DOOR-u.

Jedinstvena kombinacija biljaka 

Ovaj med karakteristične je tamno braon boje, proizvodi se u hrastovim šumama masiva Strandža, na jugoistoku Bugarske. Masiv Strandža deo je pan - evropske mreže zaštićenih područja, Natura 2000 i ima relativno visoku vlažnost vazduha i umerene temperature zbog blizine velikih vodenih površina.

Takvi uslovi dovode do jedinstvene kombinacije biljaka koje se odražavaju u ovom bugarskom medu.  

Pčelarstvo kao zaštitni znak Strandže

Med se tu sakuplja tokom juna, jula i avgusta. Što ima uticaja na intenzitet boje kao i na blagu kiselost, kao i gorčinu ukusa.

Pčelarstvo je oduvek bila deo aktivnosti regiona Strandže. Tamo je to sastavni deo života, o čemu svedoče pčele i tragovi u panjevima koji datiraju od kraja 19. veka pa do danas.  

Oznaka porekla za bugarski med

Komesar za poljoprivredu i ruralni razvoj Evropske komisije Fil Hogan i komesar za digitalnu ekonomiju i društvo, Maria Gabrijel, predali su u Briselu zvaničnu potvrdu o registraciji bugarskog meda, Manolu Todorovu, predsedniku Udruženja "Strandžanski manov med" i Elki Bojilovoj, šefu Odeljenja "Šeme kvaliteta“ u Ministarstvu poljoprivrede.

Prema šemama kvaliteta EU, zaštićena oznaka porekla štiti naziv proizvoda koji se proizvodi, prerađuje i priprema u određenom geografskom području i njegove karakteristike u suštini posledica su određenog geografskog okruženja.  


Tagovi

Oznaka porekla Bugarska Med Masiv Strandža Fil Hogan Maria Gabrijel Manolo Todorov Elka Bojilova


Autorka

Ivana Živanić

Više [+]

Ivana Živanić, dipl.ing-master poljoprivrede, rado istražuje aktuelnosti u poljoprivredi. Pristalica zdrave i bezbedne hrane.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB