Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cene hrane
  • 08.04.2022. 18:00

FAO: Cene pšenice, suncokretovog ulja i svinjetine obaraju rekorde

Cene hrane su sve više, a prednjače žitarice, biljna ulja i svinjsko meso.

Foto: Depositphotos/jovanjaric/julia_lazarova/sarymsakov
  • 2.135
  • 106
  • 0

Svetske cene hrane su prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu (FAO) porasle za 12,6 odsto u martu u odnosu na februar 2022. godine. To predstavlja ogroman skok na novi najviši nivo, stoji u danas objavljenom FAO izveštaju. 

Ovaj rast predvođen je cenama biljnih ulja, žitarica i mesa, a porasle su i one za šećer i mlečne proizvode. 

Žitarice dostigle najviši nivo

Cene žitarica su porasle za 17,1 odsto u martu u odnosu na februar, što predstavlja najviši nivo od 1990. godine. Povećanje je rezultat rasta globalnih cena pšenice i krupnozrnih žitarica i uglavnom je uzrokovano problemima oko proizvodnje i izvoza iz Ukrajine i Rusije. Očekivani gubitak izvoza iz crnomorskog regiona pogoršao je slabu globalnu dostupnost pšenice.

Svetske cene ove žitarice su naglo porasle u martu, skočivši za 19,7 odsto, dok su one krupnozrnih žitarica porasle za 20,4 odsto i dostigle rekordan nivo. Za kukuruz, ječam i sirak su dostigle svoj najviši nivo od 1990. godine. Rast svetskih cena kukuruza dostigao je vrednost od 19,1 odsto, a sirka su porasle za 17,3 odsto te ječma za 27,1 odsto u odnosu na februar. Pirinač je pratio trend i pokazuje malo povećanje, ali su njene vrednosti još uvek 10 odsto ispod onih iz prošle godine.

Biljna ulja i mleko

FAO indeks cena biljnog ulja porastao je u martu za 23,2 odsto više u odnosu na februar i dostigao takođe novi rekord. Nagli rast indeksa podstaknut je višim vrednostima za suncokretovo, palmino, sojino i repičino. Do rasta za suncokretovo je došlo zbog smanjenog izvoza iz crnomorske regije što je lančano vodilo do povećanja cena ostalih biljnih ulja, zbog veće potražnje.

Više cene ulja su najprimetnije (Foto: Bigstock/emaria)

Kada je reč o palminom, već dugo nema dovoljne ponude u glavnim zemljama proizvođačima, a sojino je dodatno opterećene zabrinutošću zbog smanjenja izvoza u Južnoj Americi. Nestabilne i veće vrednosti sirove nafte su takođe uticale na ovo povećanje. 

Cena mlečnih proizvoda u martu su za 2,6 odsto više nego u februaru, što predstavlja sedmi uzastopni mesečni rast i podiže indeks za 23,6 odsto iznad njegove vrednosti pre godinu dana. Zadržao se trend rasta i za mlečne proizvode što je rezultat nedovoljne proizvodnje mleka u zapadnoj Evropi i Okeaniji. Naglo su porasle kotacije za maslac i mleko u prahu. Tržišta sira su bila suočena sa otežanim snabdevanjem zbog jake interne potražnje u zapadnoj Evropi, ali je vrednost indeksa neznatno opala.

Svinjsko meso sve skuplje, a cene šećera u porastu

U martu je indeks cena za meso u proseku bio veći za 4,8 odsto u odnosu na februar i dostigao najviši nivo svih vremena. Cenovne vrednosti svinjskog mesa zabeležile su najveći mesečni porast od 1995. godine. Razlog tome je nedostatak ponude svinja za klanje u zapadnoj Evropi i porast interne potražnje u svetlu predstojećih uskršnjih praznika. One mesa živine su stabilne, kao i goveđeg.

U martu je indeks cena šećera porastao za 6,7 odsto u odnosu na februar, preokrenuvši pad iz prethodna tri meseca i dostigavši nivoe više od 20 odsto iznad registrovanih u istom mesecu prošle godine. Do toga je došlo zbog naglog rasta međunarodnih vrednosti sirove nafte, što je povećalo očekivanja veće upotrebe šećerne trske za proizvodnju etanola u Brazilu u narednoj sezoni. Dodatni uticaj je kontinuirano jačanje brazilskog reala u odnosu na američki dolar, koji ima tendenciju da ograniči prodaju proizvođača zbog nižih prinosa u lokalnoj valuti.


Tagovi

FAO Žitarice Biljna ulja Meso Indeks cena Mleko Rast cena


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kačamak sa čvarcima na vranjanski način.