Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO izveštaj
  • 04.11.2023. 15:00

FAO: U oktobru najviše poskupeli mlečni proizvodi i meso

Indeks cena je najviše porastao za mleko u prahu, a onda za meso živine, govedine i ovčetine. Svinjetina za to vreme beleži pad.

Foto: AK grafika
  • 120
  • 24
  • 0

Indeks cena hrane nastavlja da pada, ali sporijim tempom, objavila je u poslednjem izveštaju Organizacija Ujedinjenih nacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

U oktobru 2023. bio je za 0,5 odsto manji u odnosu na septembar i 10,9 odsto u odnosu na vrednost pre godinu dana. Pad u oktobru je rezultat pada cena šećera, žitarica, biljnih ulja i mesa, dok se indeks mlečnih proizvoda oporavio.

Veće zalihe pšenice u SAD i pad cena biljnih ulja

Indeks cena žitarica je tako manji za jedan odsto. Pale su međunarodne cene pšenice prvenstveno zbog povećanja zaliha u SAD. Došlo je do blagog povećanja za krupnozrne, zahvaljujući smanjenju zaliha kukuruza u Argentini. Pad su zabeležili i ječam i pirinač.  

Treći uzastopni mesečni pad imao je indeks cena biljnih ulja i to za 0,7 odsto u odnosu na septembar i 20,7 odsto u odnosu na isti period 2022. godine. Najviše je evidentiran kod palminog, što nije mogao nadoknaditi rast za ostale vrste.  

Poskupeli mlečni proizvodi, a svinjetina pojeftinila

U odnosu na septembar povećan je indeks cena mlečnih proizvoda za 2,2 odsto, ali je i dalje za 20,1 odsto manji u odnosu na vrednost pre godinu dana. Najviše je porastao za mleko u prahu, a pao za sir. Zalihe mleka u zapadnoj Evropi su oskudne. Porasle su cene putera zbog povećane maloprodaje uoči zimskih praznika u zapadnoj Evropi i veće uvozne potražnje iz severoistočne Azije.

Blag je oktobarski rast cena mesa od 0,7 ili 0,6 odsto u odnosu na septembar, što predstavlja četvrti uzastopni mesečni pad. Za svinjsko meso su pale treći mesec zaredom, najviše kao posledica slabe potražnje, posebno iz istočne Azije. Neznatno su se oporavile cene mesa živine, govedine i ovčetine.

Jeftiniji šećer

Najveći pad zabeležio je šećer. Cene su bile manje za 2,2 odsto u odnosu na septembar, ali su i dalje 46,6 odsto iznad nivoa u istom mesecu prošle godine.

Posledica je to intenzivne proizvodnje u Brazilu, slabljenja brazilskog reala u odnosu na dolar i niže cene etanola u ovoj državi.

Naslovna fotografija: Depositphotos/New Africa/Son Sam


Tagovi

FAO indeks Indeks hrane Indeks biljnih ulja Cene hrane Cene mesa Cena žitarice Indeks mlečnih proizvoda


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.