Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prodaja traktora
  • 05.10.2023. 13:30

Gde je rasla, a gde pala prodaja traktora?

Lani je prodato 84 hiljade traktora u južnoj, a 165 hiljada u celoj Evropi. Značajno povećanje prodaje traktora zabeleženo je na Balkanu. Kako stoji Srbija?

Foto: Martina Pavlović
  • 266
  • 69
  • 0

Svi oni koji prate trendove u agro mehanizaciji znaju da su najvažnije lokacije na kojima se predstavljaju najmodernije poljoprivredne mašine - nemački Hanover i italijanska Bolonja i Bari.

U Bariju se od 4. do 8. oktobra 2023. održava izložba Agrilevante, a italijanska agencija za trgovinu ICE u saradnji sa udruženjem italijanskih proizvođača poljoprivredne mehanizacije FederUnacoma, redovno organizuje posete.

U četiri dana izložbe predstavlja se više od pet hiljada modela opreme i mehanizacije, sa 350 izlagača iz 20 zemalja. Sedmo izdanje Agrilevantea predstavlja oko 40 tematskih događaja, demonstracija, seminara, radionica, treninga, a najboljim mašinama i alatima za preciznu poljoprivredu i digitalizaciju, tamo se dodeljuju nagrade za tehnološke inovacije.

Lani u Evropi prodato 165 hiljada traktora

Uoči otvaranja izložbe u Bariju, izneseni su najnoviji podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije.

Prema podacima udruženja FederUnacom, u prvih osam meseci ove godine prodaja traktora u Italiji je pala za 10 odsto, u poređenju s prošlom godinom. To je pad značajniji od evropskog proseka koji je na nivou od tri odsto.

Izneseni su podaci o prodaji poljoprivredne mehanizacije (Foto: FederUnacoma)

"Osim ekonomske nesigurnosti i rastućih cena, na italijansko tržište mehanizacije značajno je uticalo smanjenje subvencija za kupovinu poljoprivredne mehanizacije kroz Program ruralnog razvoja", kazala je predsednica FederUnacoma, Mariateresa Masćo.

U zemljama južne Evrope, kao što su Španija, Francuska, Grčka i Italija, prodaja traktora je bila na značajnom nivou poslednjih godina. Broj prodatih u tom delu EU je jednak polovini celog kontinentalnog tržišta. Čak 91 hiljada prodata je u mediteranskom delu u 2021. u odnosu na celu Evropu gde ih je prodato 176 hiljada. Lani je prodato 84 hiljade traktora u južnoj, a 165 hiljada u celoj Evropi.

U Srbiji i Crnoj Gori rast prodaje za devet odsto

Značajno povećanje prodaje zabeleženo je i na Balkanu. U prvoj polovini 2023. godine u Srbiji i Crnoj Gori ukupno je prodato 1.250, što je povećanje od devet odsto. U Bosni i Hercegovini prešla je 700 traktora, s rastom od 59 odsto, u poređenju s prošlom godinom. U Hrvatskoj ih je prodato više od 600 u prvih šest meseci, s rastom od 29 odsto u odnosu na 2022.

Među afričkim zemljama gde se sva domaća potreba pokriva uvozom, izdvaja se Maroko s rastom uvoza od 24 odsto u 2022. godini, te Tunis gde je kupovina uvozne tehnike rasla za 30 odsto.

U Srbiji i Crnoj Gori ukupno je prodato 1.250 traktora

Na srednjem Istoku, u Iranu uvoz je rastao za 78 odsto u 2022. godini, a u Izraelu 12,4 odsto.

"U budućnosti će tržište poljoprivredne mehanizacije da raste širom mediteranske regije, jer Evropska unija želi napredni model poljoprivrede koja traži radikalnu zamenu traktorske flote, pogotovo zato što je u balkanskom pojasu i u Dunavskoj regiji cilj dosegnuti iste standarde kao u ostalim EU članicama", rekao je Masćo na pres konferenciji uoči otvaranja izložbe u Bariju.

U ovom kontekstu izložba Agrilevante igra stratešku ulogu, jer nudi tehnologiju nove generacije prilagođenu agro modelima na Mediteranu, i spremna je da odgovori na velike izazove ovog veka: demografski rast, klimatske promene i masovnu urbanizaciju koja odvlači ljudsku snagu i obradivo zemljište dalje od poljoprivrede.


Tagovi

Izložba Agrilevante Prodaja traktora Poljoprivredna mehanizacija FederUnacom Mariateresa Masćo


Autorka

Leticija Hrenković

Više [+]

Magistar politikologije s dugogodišnjim iskustvom rada u institucijama državne i javne uprave vezanim za poljoprivredu, ribarstvo i ruralni razvoj