Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz iz Ukrajine
  • 20.10.2022. 15:00

Glavna destinacija za ukrajinske poljoprivredne proizvode u 2022. je EU

Izvoz iz Ukrajine u EU se povećao u 2022. sa 28 na 52 odsto, a vrednost mu je sedam milijardi dolara. Čega je najviše uvezeno?

Foto: Depositphotos/Marienko64
  • 113
  • 36
  • 0

U prvih mesec i po dana jeseni, Ukrajina je izvezla 10,4 miliona tona žitarica, mahunarki, uljarica kao i prerađenih proizvoda. To je milion tona više nego za celo leto 2022., objavili su na stranicama Ministarstva poljoprivredne politike. Konkretno, u 16 dana oktobra iz te je zemlje otišlo 3,6 miliona tona žitarica. U samo 7,5 meseci granicu je prešlo 23 mil. t poljoprivrednih proizvoda.

Pišu kako je ovoga meseca pšenica prvi put od početka rata preuzela vođstvo, dok je kukuruz, koji je poslednjih meseci bio vodeća izvozna roba, zauzeo drugo mesto. Tako je količina otpremljene pšenice na dan 16. oktobra iznosio 1,149 mil. t, što je 100.000 tona više nego sredinom septembra. Izvezeno je 1,089 mil. t kukuruza, 300.000 tona manje nego u prethodnoj polovini meseca.

Vrednost izvoza poljoprivrednih proizvoda iz te je zemlje iznosio je 13,55 milijardi dolara u periodu januar-avgust 2022. To je pad od 10 odsto u odnosu na isti period prošle godine, prenosi APK-inform.

U opštoj strukturi izvoza učešće agroindustrije dostiže 47 odsto, a najveći deo se odnosi na žitarice, uljarice, masti, ulja, ostatke iz prehrambene industrije, meso i nusproizvodi. 

Udeo Evropske unije, Azije, Afrike i ZND (ekonomski savez 12 država bivše sovjetske republike) je iznosio 97 odsto te predstavljaju najvažnije destinacije za ukrajinske poljoprivredne proizvode.

Povećan izvoz u EU

Uvoz iz Ukrajine u EU se povećao u 2022. s 28 na 52 odsto, a vrednost mu je sedam milijardi dolara. Pojedinačno gledajući, najveći uvoznik je Poljska sa 1,57 milijardi dolara, a najviše je uvezeno ulja i masti u periodu januar-avgust. Udeo suncokretovog ulja je bio 14,5 odsto.

Bune se poljski poljoprivrednici: Jeftine ukrajinske žitarice ruše cenu domaćim

Ukupna izvezena količina ove vrste proizvoda vredi 3,652 mlrd. $, što je za 11 odsto manje u odnosu na isti period 2021. godine. Izvoz suncokretovog ulja iznosio je 3,361 mlrd. $, što je manje za 422 miliona dolara na godišnjem nivou.

Rumunija prva u uvozu uljarica

Kada je reč o uljaricama, izvoz je u tom razdoblju dva puta veći nego prošle godine i iznosio je 1,712 mlrd. $. Izvezena količina suncokretovog semena je 1,6 miliona tona, uljane repice 0,9, a soje 0,8 mil. t.

Oko tri četvrtine ukupnog izvoza otpada na članice EU. Najveći uvoznik je u poslednjih pet godina bila Nemačka, ali je sada pala na drugo mesto iza Rumunije koja ih je uvezla u vrednosti od 331 milion dolara. Slede je Bugarska i Turska.


Tagovi

Ukrajina Izvoz Evropska unija Poljoprivredni proizvodi Uljarice Ulje Masti


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dan kod dede na farmi i igranje sa telićima. :)