Pretraživanje tekstova
Ovaj međunarodni standard sve je češći pojam kod proizvođača voća i povrća.
GlobalGAP je međunarodno priznati set poljoprivrednih standarda koji se odnose na oblast dobre poljoprivredne prakse (Good Agricultural Practices = GAP).
Primenom standarda koje propisuje taj sertifikat, osigurava se zdravstvena ispravnost i bezbednost proizvoda uz stalnu brigu o zdravlju i bezbednosti zaposlenih, dobrobiti životinja, te očuvanju životne sredine. Ovaj set pravila stavlja proizvođače u zahtevan položaj u smislu organizacije proizvodnje, ali zato pruža dodatne mogućnosti na tržištu poljoprivrednih proizvoda.
Za krajnje potrošače i trgovce, GlobalGAP sertifikat je potvrda da je hrana na policama u prodavnicama na prihvatljivom nivou sigurnosti i kvaliteta. Upravo sa željom da odgovornost za kvalitet robe u što većoj meri prebace na proizvođača, sve više trgovaca danas zahteva robu sa tim sertifikatom.
Kakvo je stanje kada je reč o broju proizvođača u našim krajevima, proverili smo u sedištu GlobalGAP-a u Nemačkoj.
U regionu je trenutno aktivno više od 570 sertifikovanih proizvođača. Oni su prošli postupak standardizacije i provere koji su sprovela ovlašćena sertifikaciona tela - BureauVeritas, TUV Nord i AgroManagement (DQS i Cardinal Prodcom SRL).
Prikaz broja proizvođača u okruženju
RB. | Država | Biljna proizvodnja | Animalna proizvodnja | Akvakultura | Ukupno |
1. | Srbija | 270 | 2 | 0 | 272 |
2. | Bosna i Hercegovina | 163 | 0 | 0 | 163 |
3. | Hrvatska | 136 | 3 | 1 | 140 |
Prema broju sertifikata u regionu najviše proizvođača bavi se biljnom proizvodnjom (više od 95 %), a svega nekoliko je u stočarskoj proizvodnji. Većina sertifikovanih domaćih proizvođača odlučila se za tu standardizaciju zbog izvoznih mogućnosti, a kada će domaći trgovci postaviti taj standard kao obvezu za otkup proizvoda, ostaje da se vidi.
Foto: globalgap.org
Tagovi
Dobra poljoprivredna praksa GlobalGAP Očuvanje okoliša Standardi proizvodnje GlobalGAP sertifikat Zdravstvena bezbednost Good Agricultural Practices
Autorka
Više [+]
Marina je urednica u Agroklubu, specijalizovana za agrobaze. Diplomirani je magistar agronomije.
Trenutno nema komentara. Budi prvi i komentariši!
Učenici Mlekarske škole u školskoj radionici proizvode pirotski kačkavalj, jogurt i sireve, a redovni su i na svim takmičenjima širom Srbije..