Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ublažavanje posledica klimatskih promena
  • 09.11.2017. 10:00

Gotov Nacrt zakona o klimatskim promenama

Nacrt zakona o klimatskim promenama i prateći dokumenti osim toga što su uslov za integraciju naše zemlje u Evropsku uniju, predstavljaju i prilagođavnje srpske privrede međunarodnim ekonomskim okolnostima. On bi trebao da omogući strateško planiranje i bolje prilagođavanje novonastalim klimatskim uslovima koji vladaju u Srbiji.

Foto: Igor Prusac / Flickr
  • 224
  • 8
  • 0

Nacrt Zakona o klimatskim promenama je pripremljen i prema najavama ministra za zaštitu životne sredine Gorana Trivana, on bi trebao da omogući strateško planiranje i bolje prilagođavanje novonastalim klimatskim uslovima koji vladaju u Srbiji.

Kako je najavio ministar, Zakon i prateći dokumenti, osim toga što su uslov za integraciju naše zemlje u Evropsku uniju, predstavljaju i bolje prilagođavnje srpske privrede međunarodnim ekonomskim okolnostima.

Čeka se odgovor Vlade i Skupštine Srbije

Trivan, kako prenosi EurActiv, nije precizirao kada će Vlada Srbije usvojiti taj nacrt zakona. On je istakao da će se posle njegovog usvajanja u Narodnoj skupštini biti donesen i Akcioni plan kojim će biti određeno šta će tačno morati da urade institucije i privreda da bi bili dostignuti standardi u oblasti prilagođavanja novonastalim klimatskim promenama.

Ministarstvo će pomoći ustanovama i privrednicima u prilagođavanju novim standardima

Ministar je objasnio da to znači da bilo koja kompanija ili ustanova, nakon što istekne period prilagođavanja, neće moći da prodaje svoje proizvode i usluge bez ugrađenih osnovnih ekloških principa. Trivan je obećao da će Ministarstvo ekologije pomoći svim zaiteresovanim da se prilagode novim uslovima, dodavši da će, prema prvim procenama, za usklađivanje u oblasti zaštite životne sredine sa EU standardima Srbiji biti potrebno 12-15 milijardi evra.

Veoma važan korak za u oblasti evrointegracija

Zamenica šefa Delegacije Evropske unije u našoj zemlji Mateja Norčič Štamcar kazala je da je završetak tvining projekta važan korak u približavanju srpskog zakonodavstva pravnim tekovinama EU u oblasti ekologije. Kako je istakla, to će doneti bolje zdravstvene uslove građanima i pomoći da se buduće generacije zaštite od negativnih posledica klimatskih promena. Norčič Štamcar je napomenula da će srpski Zakon o klimatskim promenama omogućiti sprovođenje Uredbe o mehanizmu monitoringa i direktive o sistemu trgovine gasovima sa efektom staklene bašte.

Ostvarena značajna međunarodna saradnja

Realizacija tvining projekta o kojem je reč, počela je u proleće 2015. godine, a zajednički su ga realizovali naše Ministarstvo za ekologiju u saradni sa Ministarstvom ekološke i solidarne tranzicije Francuske i Tehničkim multidisciplinarnim centrom za proučavanje zagađenja vazduha (CITEPA).

Foto: Igor Prusac / Flickr


Izvori

EurActiv


Tagovi

Goran Trivan Ministarstvo zaštite životne sredine Akcioni plan Ekologija Agroklub Klimatske promene Investicije Beograd Poglavlje 27 Poplava Suša Evropska unija Mateja Norčić Štamcar Tvining projekat


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.