Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Grad
  • 22.06.2022. 09:00
  • Šumadijski okrug, Topolska sela

Grad u šumadijskim selima ostavio pustoš: "Pobran" kukuruz, plastenici pokidani

Posledice grada i oluje sabiraće se u narednim danima, a meštani očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena.

Foto: Toppress
  • 3.140
  • 620
  • 0

Veliko nevreme ostavljajući pustoš iza sebe zadesilo je šumadijska sela Opštine Topola i Rača juče (21.6.) u popodnevnim satima.

Prema prvim informacijama najveću štetu pretrpelo je selo Saranovo, račanske opštine, gde je na pojedinim lokalitetima šteta stopostotna, piše Toppress.

"Za svega nekoliko minuta vetar i grad su uništili sve. Letina je uglavnom obrana, usevi uništeni, ne znam da li je u pojedinim njivama nešto ostalo od biljaka, to je neverovatno. U dvorištu crep na sve strane, porazbijana stakla na kući, plastenici pokidani - vetar ih odneo. Ne znam više šta da vam kažem, jer ovako nešto ni na filmu nisam gledao, prosto neverovatno", kaže za lokalni medij Saša Pantić.

Kako dalje svedoče Saranovci, kukuruz je preseklo na pola - savio se do zemlje, plastenici pokidani, povrtarske biljke su stradale sto posto.

Kukuruz posle grada

"Pšenica treba da bude žetva za koji dan - šta sada da žnjemo? Ovo nismo doživeli da za par minuta sve nestane", pričaju.

Proglašena vanredna situacija

Tokom večeri nadležni su proglasili vanrednu situaciju u topolskim selima Šume, Natalinci, Junkovac i Pavlovac zbog velikih šteta kakve se ne pamte u ovom delu opštine. Kolika je zapravo šteta znaće se nakon izlaska komisije koja će izvršiti procenu.

"Pozivamo sve građane iz mesnih zajednica da sačuvaju fiskalne račune od kupovine građevinskog materijala i opština će delom refundirati svaki račun zavisno od štete na domaćinstvima. Kako je šteta velika opštinske komisije će biti na terenu od sutra ali da bi ubrzali pružanje pomoći pozvali smo meštane da sačuvaju snimke štete na svojim domaćinstvima i da krenu u sanaciju.

Odžaci oboreni, skinut crep sa kuća

Usevi su potpuno uništeni ali razmere te štete videćemo danas u toku dana. Sutra će opština usvojiti jasna pravila kako će ići procedura zahteva za refundaciju računa za građevinski materijal", napisao je na svom fejsbuk profilu član opštinskog veća Topole za infrastrukturu Dragan Jovanović.

Opustošena sela moravičkog okruga

Grad veličine kokošijeg jajeta pogodio je i teritoriju Dragačeva opštine Lučani u Moravičkom okrugu. Na najvećem udaru našle su se mesne zajednice Dragačica, Bjelica, Vučkovica i Kotraža. Nevreme je potrajalo oko 15 minuta, a za to vreme pričinjena je velika šteta na poljoprivrednim usevima, putevima ali oluja je nosila i crepove sa kuća, prenosi RINA

Nevreme lomilo i drveća

Ne isključuje se ni mogućnost uvođenja vanredne situacije na delu teritorije ove opštine.

Posledice grada i oluje sabiraće se u narednim danima, a meštani očajno naglašavaju da je za mnoge kulture vegetacija završena.


Foto prilog


Tagovi

Grad Nevreme Šumadijska sela Dragan Jovanović Saša Pantić Šteta na usevima


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...