Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Održivi razvoj
  • 11.02.2017. 10:30

Hidroelektrane na Savi važne za region

Ulaganje u hidroelektrane u slivu Save može da ublaži klimatske promene u regionu, navodi se u izveštaju UNECE-a (The United Nations Economic Commission for Europe). Usvajanje zajedničkih rešenja zemalja iz sliva ove reke trebalo bi da služi različitim potrebama, kao što je zaštita od poplava.

Foto: Rusmir Skopljak / Facebook
  • 755
  • 83
  • 0

Ulaganje u hidroelektrane u slivu Save može da ublaži klimatske promene u regionu, navodi se u izveštaju UNECE-a (The United Nations Economic Commission for Europe). One bi do 2030. godine mogle da smanje ugljen-dioksid za 43% u ovom području.

Kako navode, u zemljama koje dele sliv reke Save (Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Hrvatska, Srbija i Slovenija), 26% nacionalnih kapaciteta za proizvodnju hidroenergije dolazi iz sliva Save i predstavlja 11% njihovih ukupnih kapaciteta za proizvodnju električne energije. Kada je reč o termoelektranama, 76% njih za hlađenje koristi vodu iz reke Save.

Proizvodnja energije iz obnovljivih izvora

Ukupno, 53% od svih objekata za proizvodnju struje oslanja se na potencijale sliva reke Save. Ispunjenje dugoročnih ciljeva proizvodnje energije iz obnovljivih izvora, koje je postavila Evropska unija (čije su članice Hrvatska i Slovenija) ili Energetska zajednica (čije su članice ostale savske države), takođe u velikoj meri zavisi od vodnih resursa u slivu.

Planiranje razvoja energetskog sektora nije uvek povezano sa planiranjem upravljanja vodama, koje takođe treba da obezbedi vodu potrebnu za poljoprivredu i druge svrhe. Ovo zahteva intenzivniju koordinaciju, razmenu informacija i prekograničnu saradnju.

Očekuje se da će u budućnosti oko 200 MW biti osigurano iz akumulacija, što predstavlja konkretnu priliku da se investicije racionalizuju, a da se korist od voda maksimalno iskoristi. Usvajanje zajedničkih rešenja trebalo bi da služi različitim potrebama, kao što je zaštita od poplava.

Energetska stabilnost za sve države u slivu

Međunarodna koordinacija i saradnja na nivou sliva nudi mogućnosti za upravljanje vezama voda - hrana - energija - ekosistem ("neksus"), koje prevazilaze mogućnosti koje postoje na nacionalnom nivou.

Mogućnosti uključuju razvoj i primenu pravnih instrumenata, naročito Okvirnog sporazuma o slivu reke Save sa svojim protokolima i direktiva EU, uz procese prekograničnog planiranja, kao što je izrada plana upravljanja slivom i plana upravljanja rizikom od poplava za sliv Save, kao i dalje regionalne integracije i harmonizacija, naročito po pitanju pristupanja i približavanja EU.

Foto: Rusmir Skopljak / Facebook


Autorka

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Željka je diplomirani agronom sa dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednik je portala Agroklub i donosi najnovije vesti iz sveta poljoprivrede!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić