Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobrobit životinja
  • 27.03.2021. 18:00

I na meso iz uvoza uvedite standard o dobrobiti životinja - poručuje EU zvaničnik

EU poljoprivrednici su sve zabrinutiji baš zbog uvoza mesa proizvedenog po nižim standardima iz trećih zemalja.

Foto: Depositphotos/scalatore959
  • 77
  • 7
  • 0

"Mi ćemo morati da pazimo kako uzgajamo stoku, a onda ćemo koješta uvoziti iz Brazila, Kine, ko zna odakle", rečenica je koju smo više puta čuli kao reakciju na planove Evropske komisije o dobrobiti životinja. 

Svima je jasno da uslovi uzgoja stoke, bilo za meso, mleko, jaja ili druge proizvode treba da budu bolji. Pašnjački uzgoj goveda i nekavezno držanje živine sve se više promovišu kao alternative uz plan da vremenom postanu uobičajen način proizvodnje. 

Ali, sve to i košta, zahteva znatna finansijska ulaganja što znači skuplji finalni proizvod za EU potrošača, na šta je nedavno upozorila i nemačka ministarka poljoprivrede Julija Klukner. Ako istovremeno budemo uvozili slične proizvode nastale po drugačijim standardima, koji ne uključuju dobrobit životinja, nekonkurentni EU farmeri će se naći u "neobranom" grožđu. 

"Bilo bi pametno nametnuti jednake standarde dobrobiti životinja kada je reč o uvozu mesa u Uniju", za Euractiv je izjavio najviši zvaničnik EU-a dodajući da bi ih trebalo uskladiti sa pravilima Svetske trgovinske organizacije (WTO). 

Ovaj EU čelnik koji je izjavu dao samo pod uslovom da ostane anoniman, naglasio je da postoji "vrlo snažna želja" javnosti i poljoprivrednika za takvim potezom. 

Sa uvođenjem evropske oznake dobrobiti u decembru složilo se 27 ministara poljoprivrede država članica EU. Javnost i potrošači su ovaj napor široko pozdravili. Ali, poljoprivrednici su sve zabrinutiji, baš zbog uvoza mesa proizvedenog pod nižim standardima iz trećih zemalja. 

Kada je reč o WTO, anonimni zvaničnik boji se da će svako ograničenje biti dopušteno jedino pod uslovom da se temelji na dokazivim nepravilnostima u neetičnom ponašanju prema životinjama, a kao presedan spominje ograničenje EU na uvoz kože od foke. 

Kaže kako bismo mogli da se suočimo sa dampinškim cenama proizvoda iz zemalja koje će sporije od EU članica usvajati zelenije politike. Kao primer daje Mercosura (zajedničko tržište osam država Južne Amerike) koji, kako kaže, "ne moraju uvek da ispunjavaju iste proizvodne standarde, a i dalje će spuštati cene. To će biti ogroman pritisak na EU farmere, ali i sam Zeleni plan", upozorava. 

Olga Kikou, predsednica udruženja "Compassion in World Farming" (Saosećanje u svetskoj poljoprivredi), od EU očekuje da će preduzeti mere o dobrobiti životinja koje se odnose i na uvoz, a ne samo proizvodnju u EU. 


Tagovi

Dobrobit životinja Meso Uvoz Cena Troškovi Mercosur


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Da li podržavate proteste ratara u Srbiji?

2240

  • 10.08.2022. - 17.08.2022.

Glasova: 2098

Da, potpuno su opravdani 93,7%

Glasova: 100

Ne, nemaju prava da se žale 4,5%

Glasova: 42

Nisam upućen/a i ne zanima me 1,9%

Pregled ankete

Pregled ankete