Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Subvencije
  • 06.02.2022. 12:00
  • Sremski okrug, Vojvodina, Ruma

Informacija i pomoć prilikom konkurisanja za subvencije - kome se obratiti?

Poljoprivredni proizvođači u Sremu su veoma zainteresovani za IPARD i program za konkurentnu poljoprivredu. Takođe zanimaju ih i mere sa republičkog i pokrajinskog nivoa vlasti, kažu u Kancelariji za ruralnu ekonomiju u Rumi.

Foto: Zlatko Markovinović
  • 143
  • 14
  • 0

Već više od godinu dana poljoprivredni proizvođači i kompanije na području Vojvodine koriste usluge Kancelarije za ruralnu ekonomiju koja pored sedišta u Vognju sada radi i u Rumi. Pružaju svu pomoć zainteresovanim poljoprivrednicma kod konkurisanja za subvencije i kredite, a ovih dana veliko je interesovanje za projekte konkurentne poljoprivrede.

U pitanju je Drugi javni poziv u 2022. godini, a u okviru Projekta za konkurentnu poljoprivredu, gde država daje 50 odsto iz kredita svetske banke, 40 odsto je kredit banke, a 10 odsto je učešće samog poljoprivrednika ukoliko mu se kredit odbori. Ovaj projekat je zajednička inicijativa ministarstva i Svetske banke koji uvodi nov model finansiranja kako bi se osnažili mikro, mali i srednji poljoprivredni proizvođači i preduzeća, a unapredila poljoprivredna proizvodnja i konkurentnost. 

Mogućnost i nabavke traktora

Predmet Drugog poziva su investicije i prihvatljivi troškovi u oblastima proizvodnje mleka, proizvodnje mesa, pčelarstva i akvakulture. Opredeljena su sredstva u iznosu od 360.000.000 dinara. Ukupna vrednost investicija u individualnom poslovnom planu iznosi u dinarskoj protivrednosti od 20.000 do 50.000 evra, odnosno minimalni iznos bespovratnih sredstava od 10.000 - 25.000 evra.

"Ono što je važno reći za ovaj konkrus je da daje mogućnost i nabavke novih traktora, što je poljoprivrednicima veoma zanimljivo, jer obnova mehanizacije je prvi korak ka boljoj i uspešnijoj proizvodnji. Uskoro se očekuje novi IPARD poziv Mera 1, a koji bi trebalo da bude raspisan 7. februara. Konkretno ovaj poziv biće namenjen isključivo nabavci novih traktora, a za tu namenu biće opredeljeno 11 miliona evra", kaže Bojana Kuzmanović iz Kancelarije za ruralnu ekonomiju u Rumi i Vognju.

Proizvođači imaju više opcija kad su subvencije u pitanju, kaže Kuzmanovićeva.

Ono što bi poljoprivrednici trebalo da iskoriste i u ovoj proizvodnjoj godini su svakako podsticajne mere koje dolase sa republičkog i pokrajinskog nivoa.

"Neke od mera su već raspisane, a ja ću ovde naglasiti one za stočarsku proizvodnju, odnosno za nabavku novih mašina i opreme za unapređenje digitalizacije stočarske proizvodnje. Naravno, tu su i druge mere koje se odnose na poboljšanje ukupne poljoprivrede, a konkursi su raspisani do kraja februara."

"Izverzirani" Rumljani

Dosadašnje iskustvo zaposlenih u Kancelariji govori da su Sremci veoma dobro informisani o svim konkursima koji se odnose na poljoprivrednu proizvodnju. Posebno prednjače paori iz opštine Ruma, tvrdi Kuzamnović.

"Oni su i prvi po konkurisanju za subvencije sa svih nivoa vlasti. To se može svakako pripisati veoma dobrom radu Poljoprivredne stručne službe koja pravovremeno poljoprivrednike obaveštava o svim konkursima bilo republičkim ili pokrajinskim, kao i onim iz Evropske unije, tako da za njih nema nekih nepoznanica kada je ta tematika u pitanju. Već su postali i verzirani kada je dokumentacija u pitanju, tako da je sa njima najlakše raditi", kaže Kuzmanovićeva iz Kancelarije za ruralu ekonomiju.

Pored svega, Kancelarija veoma uspešno sarađuje i na projektima koji se odnose na kvalitet zemljišta i kvalitet vazduha, a dobru saradnju ima sa prirodno matematičkim fakultetom, Poljoprivrednim stručnim službama kao i udruženjima i organizacijama koje se bave turizmom.


Tagovi

Kancelarija za ruralnu ekonomiju i razvojne projekte Bojana Kuzmanović Subvencije Konkurentna poljoprivrede Podsticaji Apliciranje


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

"Vode Vojvodine" su zaračunale prvi kvartal naplate naknade za odvodnjavanje za 2024. godinu, javljaju nam čitaoci Agrokluba. Prema Zakonu donetim još u novembru, ova naknada je za 2023. umanjena 50 odsto, a ukida se od ove godine. Zato su... Više [+]