Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rumski ceger
  • 14.11.2017. 12:15

Integralna proizvodnja sve češća u Rumi

"Ovo je strogo kontrolisana proizvodnja, u smislu korišćenja hemijskih preparata", kaže Gorica Kozobarić iz PSS Ruma.

Foto: Zlatko Makovinović
  • 484
  • 23
  • 0

Poljoprivredni proizvođači u opštini Ruma imaju podršku lokalne samouprave, ukoliko žele da se bave integralnom proizvodnjom. Oni su prvi u Srbiji čiji proizvodi imaju svoju oznaku "Rumski ceger" i tako su prepoznati na tržištu.

O tome je bilo reči na predavanju u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi, kada je iznet podatak da zakon koji reguliše ovu vrstu proizvodnje još nije usvojen, a da kod nas faktički ove vrste proizvodnje nema.

Integralnu biljnauproizvodnju čine svi elementi konvencionalnih sistema biljne proizvodnje, ali se hemijske mere zaštite preporučuju onda kada su potrošene druge mere u borbi protiv biljnih bolesti, štetočina i korova. Na ovaj način upotrebu pesticida može da se smanji i do 50%.

Integralna proizvodnja nije laka

Petar Markić, povrtar iz Rume, spada u grupu mladih poljorpivrednika, koji primenjuje principe inegralne proizvodnje u svojim plastenicima, ali i na otvorenom prostoru. Kaže da proizvodi zdravu i bezbednu hranu, a ovaj objedinjeni način proizvodnje nije lak posao, ukoliko se poredi sa konvencionalnim:

Markić: Proizvodi nisu dovoljno cenjeni

"Ja se trudim da ono što proizvodim bude sa što manje zaštitnih tretmana i hemijske preparate koristim samo kada je to krajnje neophodno. Većina nas već radi po principima integralne proizvodnje, ali je šteta što nismo prepoznati na tržištu i što naši proizvodi nisu dovoljno cenjeni. Ovaj rumski znak na proizvodima nam može dosta pomoći, jer on je garant da je procedura ispoštovana i da je naš proizvod bezbedan".

Prepoznat značaj integralne proizvodnje

O integralnoj proizvodnji govorilo se u Poljoprivrednoj stanici u Rumi. Zainteresovanima su predočene sve njene prednosti, kao i nužnost da se naši poljoprivrednici zainteresuju za takav način, kako bi se smanjile površine pod konvencionalnom proizvodnjom, koja je kod nas zastupljena na više do 99 odsto obradivih površina.

Klještanović: Na dobrom smo putu

"Meni je drago što je Opština Ruma prepoznala značaj integralne proizvodnje i što će naši poljoprivrednici bukvalno biti pioniri u ovoj oblasti. Znak "Rumski proizvodi" već se nalazi na medu kod nekoliko pčelara iz rumske Opštine. Takođe, mnogi povrtari koje smo pratili, dobili su ovaj znak, kao i proizvođači vina i rakije. U "Rumskom cegeru", kako smo ga nazvali, pored svega pobrojanog, nalaze se i jabuke, ajvar, džem, slatko, pekmez. U proteklom periodu pratili smo ove poljoprivrednike i sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo na dobrom putu, da se površine pod integralnom proizvodnjom povećaju", priča Sanda Klještanović, stručnjak za organsku poljoprivredu.

Kontrolisana primena hemijskih preparata

U integralnoj proizvodnji veoma je značajna zaštita, odnosno korišćenje hemijskih preparata. Mnogi poljoprivrednici smatraju da se u toj proizvodnji hemijska sredstva ne koriste, što nije tačno.

Kozobarić: Ekonomičnije trošenje pesticida

"Naravno da i u integralnoj proizvodnji postoji primena hemijskih preparata. Važno je istaći da je njihova upotreba strogo kontrolisana, što doprinosi da se proizvodi po ekološkim i ekonomsko prihvatljivim principima. To podrazumeva i ekonomičnije trošenje pesticida, što dovodi i do čistije sredine. I u ovoj proizvodnji imamo agrotehničke, mehaničke i biološke mere zaštite. Ja ću podsetiti da su principi integralne proizvodnje plodored, odnosno pažljiv izbor parcele, zatim upotreba tolerantnih i otpornih sorti, analiza zemljišta na hraniva i štetne organizme, zdrav sadni materijal i seme, kao i vođenje evidencije o svim aktivnostima tokom vegetacije", kaže Gorica Kozobarić, stručni saradnik za zaštitu bilja u PSS Ruma.

Ključna je edukacija

Koliko je ova proizvodnja značajna, govori podatak da je u zemljama u okruženju ona na najznačajnijim površinama, čak na 80 odsto obradivih površina. Deset odsto je organska, a 10 procenata konvencionalna proizvodnja. U Rumi su spremni da i dalje podržavaju ovaj način proizvodnje. Ostaje samo da se i poljoprivrednci više edukuju o tome, primene principe u praksi i na tržište plasiraju zdravstveno bezbedne proizvode, koji će svakako imati i bolju cenu.

Foto: Zlatko Makovinović


Tagovi

Integralna proizvodnja Opština Ruma Hemijski preparati Kontrolisanja proizvodnja Pesticidi Rumski ceger Edukacija Predavanje Vino Rakija Med Jabuke


Autor

Zlatko Markovinović

Više [+]

Glavni i odgovorni urednik televizije "Fruška gora", autor i voditelj poljoprivredne emisije "Zdrav domaćin".

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić