"Ovo je strogo kontrolisana proizvodnja, u smislu korišćenja hemijskih preparata", kaže Gorica Kozobarić iz PSS Ruma.
Poljoprivredni proizvođači u opštini Ruma imaju podršku lokalne samouprave, ukoliko žele da se bave integralnom proizvodnjom. Oni su prvi u Srbiji čiji proizvodi imaju svoju oznaku "Rumski ceger" i tako su prepoznati na tržištu.
O tome je bilo reči na predavanju u Poljoprivrednoj stručnoj službi u Rumi, kada je iznet podatak da zakon koji reguliše ovu vrstu proizvodnje još nije usvojen, a da kod nas faktički ove vrste proizvodnje nema.
Integralnu biljnauproizvodnju čine svi elementi konvencionalnih sistema biljne proizvodnje, ali se hemijske mere zaštite preporučuju onda kada su potrošene druge mere u borbi protiv biljnih bolesti, štetočina i korova. Na ovaj način upotrebu pesticida može da se smanji i do 50%.
Petar Markić, povrtar iz Rume, spada u grupu mladih poljorpivrednika, koji primenjuje principe inegralne proizvodnje u svojim plastenicima, ali i na otvorenom prostoru. Kaže da proizvodi zdravu i bezbednu hranu, a ovaj objedinjeni način proizvodnje nije lak posao, ukoliko se poredi sa konvencionalnim:
"Ja se trudim da ono što proizvodim bude sa što manje zaštitnih tretmana i hemijske preparate koristim samo kada je to krajnje neophodno. Većina nas već radi po principima integralne proizvodnje, ali je šteta što nismo prepoznati na tržištu i što naši proizvodi nisu dovoljno cenjeni. Ovaj rumski znak na proizvodima nam može dosta pomoći, jer on je garant da je procedura ispoštovana i da je naš proizvod bezbedan".
O integralnoj proizvodnji govorilo se u Poljoprivrednoj stanici u Rumi. Zainteresovanima su predočene sve njene prednosti, kao i nužnost da se naši poljoprivrednici zainteresuju za takav način, kako bi se smanjile površine pod konvencionalnom proizvodnjom, koja je kod nas zastupljena na više do 99 odsto obradivih površina.
"Meni je drago što je Opština Ruma prepoznala značaj integralne proizvodnje i što će naši poljoprivrednici bukvalno biti pioniri u ovoj oblasti. Znak "Rumski proizvodi" već se nalazi na medu kod nekoliko pčelara iz rumske Opštine. Takođe, mnogi povrtari koje smo pratili, dobili su ovaj znak, kao i proizvođači vina i rakije. U "Rumskom cegeru", kako smo ga nazvali, pored svega pobrojanog, nalaze se i jabuke, ajvar, džem, slatko, pekmez. U proteklom periodu pratili smo ove poljoprivrednike i sa velikim zadovoljstvom mogu da kažem da smo na dobrom putu, da se površine pod integralnom proizvodnjom povećaju", priča Sanda Klještanović, stručnjak za organsku poljoprivredu.
U integralnoj proizvodnji veoma je značajna zaštita, odnosno korišćenje hemijskih preparata. Mnogi poljoprivrednici smatraju da se u toj proizvodnji hemijska sredstva ne koriste, što nije tačno.
"Naravno da i u integralnoj proizvodnji postoji primena hemijskih preparata. Važno je istaći da je njihova upotreba strogo kontrolisana, što doprinosi da se proizvodi po ekološkim i ekonomsko prihvatljivim principima. To podrazumeva i ekonomičnije trošenje pesticida, što dovodi i do čistije sredine. I u ovoj proizvodnji imamo agrotehničke, mehaničke i biološke mere zaštite. Ja ću podsetiti da su principi integralne proizvodnje plodored, odnosno pažljiv izbor parcele, zatim upotreba tolerantnih i otpornih sorti, analiza zemljišta na hraniva i štetne organizme, zdrav sadni materijal i seme, kao i vođenje evidencije o svim aktivnostima tokom vegetacije", kaže Gorica Kozobarić, stručni saradnik za zaštitu bilja u PSS Ruma.
Koliko je ova proizvodnja značajna, govori podatak da je u zemljama u okruženju ona na najznačajnijim površinama, čak na 80 odsto obradivih površina. Deset odsto je organska, a 10 procenata konvencionalna proizvodnja. U Rumi su spremni da i dalje podržavaju ovaj način proizvodnje. Ostaje samo da se i poljoprivrednci više edukuju o tome, primene principe u praksi i na tržište plasiraju zdravstveno bezbedne proizvode, koji će svakako imati i bolju cenu.
Foto: Zlatko Makovinović
Tagovi
Autor