Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Seoske kuće
  • 26.10.2021. 16:00
  • Južnobački okrug, Vojvodina, Nova Gajdobra

Iz grada na selo zarad čistog vazduha, mira i zdrave hrane

Porodica Grujić iz Bačke Palanke živela je do sada u zajednici sa roditeljima, a nedavno su uz pomoć resornog ministarstva kupili kuću u obližnjem selu te gradski život menjaju za seoski.

Foto: Slađana Grujić
  • 496
  • 230
  • 0

U vreme kada mladi ljudi u želji za boljim poslom i životom napuštaju svoja sela i odlaze u gradove, mnogi razmišljaju drugačije smatrajući da se u seoskim sredinama može lepo živeti i raditi. Činjenica je da život u selu nije lak, ali mnogi smatraju da im selo pruža veće i bolje mogućnosti te mnogi užurbanost velikog grada menjaju za seosku idilu.

Čist vazduh, zdrava hrana, koju sami u većini slučajeva mogu proizvesti, mir i tišina u prostranom dvorištu za mnoge su prava slika seoskog života, a ko je bar jedan dan iskusio čari i lepotu sela iz ove perspektive sigurno je poželeo gradski život da zameni za seoski.

Oni koji su rođeni i žive u selu znaju da život u seoskom dvorištu znači posaditi baštu sa prvim prolećnim suncem, zasejati oranice, kopati, špartati, u sezoni od jutra do mraka brati, kombajnirati, utovarati-istovarati, hraniti krave, ovce, koze. Ali i ubrati i kuvati svežu blitvu, krompir, boraniju, višnje, trešnje. Posla ima cele godine bilo da se radi o ratarstvu, voćarstvu, povrtarstvu ili bilo kojoj drugoj delatnosti.

Život u selu pogodniji i zdraviji u svakom pogledu

Da život na selu ima brojne prednosti potvrdili su nam Grujići, dvadesetdevetogodišnja Slađana i njen godinu dana stariji suprug Žarko iz Bačke Palanke. U želji da se iz grada presele u selo oni su konkurisali za sredstva koja dodeljuje Ministarstvo za brigu o selu i na taj način uspeli da kupe kuću u Novoj Gajdobri. Čim su saznali za mogućnost da dobiju novac od države za kupovinu kuće, kako kažu, odmah su odlučili da prikupe neophodnu dokumentaciju i konkurišu.

"Živeli smo u Bačkoj Palanci kao podstanari, a onda prešli u stan kod svekra i svekrve koji takođe žive u gradu. Ja sam rođena u Novoj Gajdobri i jednostavno mi je sinula ideja da kupimo kuću u tom selu i da se sa porodicom tamo vratim, a ova pomoć države nam je dobro došla", kaže Slađana objašnjavajući iz svog iskustva da život u seoskom okruženju ima svoje brojne prednosti.

Veliko interesovanje za kupovinu seoskih kuća - uskoro ističe rok

Smatra da je život u selu pogodniji i zdraviji u svakom pogledu, obzirom da njihova nova kuća ima veliku baštu te mogu saditi različito povrće i voće i tako obezbediti zdravu hranu za svoju porodicu. Kako kaže, selo ima školu, ambulantu, dosta prodavnica, sve uslove za tih i miran život, gotovo sve što je za porodicu neophodno.

"Muž i ja radimo, ali smo analizirali mogućnosti čime bi smo dodatno mogli da se bavimo tako da smo razmišljali i o voćnjaku, plastenicima u suštini imamo prostora u dvorištu i bašti, ali i dobrih ideja te ćemo se nakon renoviranja kuće odlučiti za jednu od varijanti", kaže Slađana dodajući da su uslovi života na selu sada znatno poboljšani u odnosu na život prethodnih generacija.

Mesto za odrastanje

Slađana kaže da je Nova Gajdobra je lepo selo koje ima industrijsku zonu, ali i razvijenu poljoprivredu. Udaljeno je od Bačke Palanke svega desetak kilometara te se kolima brzo stigne, dok se do Novog Sada može doći za četrdesetak minuta.

Ona napominje da je jedan od razoga za povratak na selo to što smatra da takav život deci pruža bezbrižnost i toplinu.

"Deca su na mala i drago nam je što će imati priliku da se igraju kao mi nekada na svežem, čistom vazduhu, da jedu zdravu hranu, neprskano voće i povrće", objašnjava naša sagovornica na kraju slikovitim argumentima svoje shvatanje lepog i udobnog života na selu.


Tagovi

Život na selu Slađana Grujić Seoska kuća Zdrava hrana Poljoprivreda


Autorka

Rada Milišić

Više [+]

Novinarka iz Bačke Palanke, član Društva novinara Vojvodine. Godinama prati dešavanja u agraru i stvaralaštvo, život i rad seoskih žena.