Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • Intertim
  • 06.05.2020. 14:00

Jan Marinac: Agrodox aplikacija za moderno vođenje farme spremna je za tržište

Želimo s kreativnim rešenjima kakvih već ima na svetskom tržištu, da modernizujemo poljoprivredu i da pomognemo poljoprivrednicima da koriste inovativne proizvode i rešenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju, rekao je u razgovoru za Agroklub Jan Marinac, direktor firme Intertim.

Foto: Intertim
  • 825
  • 40
  • 0

Firma Intertim d.o.o. predstavila je besplatnu mobilnu aplikaciju Agrodox za Android i Apple mobilne uređaje. Namenjena je svima koji se bave poljoprivredom, a korisnicima će omogućiti besplatno i jednostavno vođenje svih aktivnosti na poljoprivrednom gazdinstvu. Aktivnosti koje pruža su vezane za obradu zemljišta i uzgoj poljoprivrednih zasada uz mogućnost postavljanja vremenskih podsetnika kao i unosa i finansijskog vođenja troškova.

Šta sve aplikacija nudi, koje informacije poljoprivrednik može iz nje saznati i koliko je korisna u svakodnevnoj proizvodnji, u razgovoru za Agroklub rekao nam je Jan Marinac, direktor firme Intertim.

Kako i zašto ste došli na ideju da napravite aplikaciju Agrodox? 

Ubrzani način života sve nas 'tera' da koristimo nove digitalne tehnologije. Sve se odvija na mobilnim uređajima/internetu, a zbog sve zahtevnijih uslova rada i poslovanja u poljoprivredi kao i komplikovane birokratije, želeli smo da ponudimo novo, jednostavno i besplatno rešenje za vođenje aktivnosti poljoprivrednog gazdinstva.

Želimo da modernizujemo poljoprivredu

Šta ste ovom aplikacijom želeli da postignete i koja vam je ciljna grupa?  

S kreativnim rešenjima, kakvih već ima na svetskom tržištu, želimo da modernizujemo poljoprivredu i da pomognemo poljoprivrednicima da započnu s korišćenjem inovativnih proizvoda i rešenja kako bi povećali, ali ujedno i olakšali svoju proizvodnju i svakako osigurali kvalitet svojih proizvoda. Aplikacija je namenjena svima koji se bave poljoprivredom ili poljoprivrednicima početnicima s obzirom na to da Agrodox sadrži set jednostavnih alata i informacija koji će im olakšati ulazak u taj svet.

cs
Jan Marinac, direktor firme Intertim

Kako se preuzima i koristi, da li je besplatna?  

Aplikacija se može besplatno i jednostavno preuzeti sa službenih mobilnih prodavnica Apple AppStore i Google Play. Korišćenje je prilično jednostavno, a za njeno funkcionisanje nije potrebna registracija, već se može koristiti odmah nakon instalacije. Ako korisnik želi da koristi dodatne opcije, tada je registracija potrebna, ali radi se o jednostavnom i besplatnom postupku. 

Šta je najveći benefit takve aplikacije za jednog poljoprivrednika? 

Želeli smo da je prilagodimo za svakodnevnu upotrebu na polju i poslu, zato je korisnički interfejs jednostavan i razumljiv. Najveći benefit za poljoprivrednika je što pomoću nje može jednostavno i brzo da vodi svoje aktivnosti u polju i u svakom trenutku da unosi aktivnosti, postavi podsetnike, kontroliše troškove i slično.

Korisnik može da prati finansijske aktivnosti u toku godine

Koliko može biti korisna u svakodnevnoj proizvodnji - možete navesti neke karakteristike za jednog prosečno IT osposobljenog poljoprivrednika?  

Osim što korisnik može da koristi alate, poput agrometeorološke prognoze za nekoliko poljoprivrednih površina i poseduje različite kalkulatore koji mu olakšavaju da izračuna potreban broj na primer sadnica, đubriva ili da preračuna merne jedinice, aplikacija mu omogućava vođenje svih aktivnosti na svakoj parceli. 

Prvo treba da doda u zadato mesto sve parcele, a zatim može da počne sa unosom aktivnosti poput obilaska, mehaničke obrade, đubrenja, setve, prskanja, žetve i drugo. Na svakom koraku se nudi opcija unosa troškova, kako bi mogao da kreira izveštaj koji će mu jasno prikazati sve finansijske aktivnosti u toku godine. Ako je unosio i troškove i prihod od prodaje, prikazaće mu se kompletan finansijski izveštaj.

vd
Na svakom koraku korisniku se nudi opcija unosa troškova

Planirate li aplikaciju da ponudie na EU ili neka druga tržišta i na koji način? 

Budući da je dostupna na Apple AppStore i Google Play trgovinama i prevedena na engleski jezik, s mogućnošću dodavanja dodatnih jezika, Agrodox je dostupna u celom svietu. Naš plan je da je promovišemo na poljoprivrednim sajmovima širom sveta. Već smo je uspešno promovisali na sajmu AgroExpo u Izmiru u Turskoj i na sajmu AgraME u Dubaiju gde je naišla na veoma pozitivne reakcije i imamo nekoliko zainteresovanih kompanija koje žele da koriste našu aplikaciju za dalji razvoj.

Besplatnu mobilnu aplikaciju Agrodox za vođenje vaše poljoprivredne proizvodnje moguće je preuzeti na Apple AppStore ili Google PlayStore.

Da li ste koristili neke od mogućnosti finansiranja razvoja aplikacije kroz EU fondove? 

Nažalost, u trenutku osmišljavanja i izrade Agrodoxa nije bilo dostupnih fondova koji bi na neki način omogućili finansiranje, zato smo odlučili da je samostalno finansiramo.

Posao ovde ne staje, aplikacija će se i dalje razvijati

Na koji način planirate da dalje razvijate aplikaciju? 

Dalje ćemo je razvijati kroz unos novih mogućnosti poput jednostavnog savetovanja, rešavanja kratkih kvizova koji će korisnike edukovati na interaktivan način, a ujedno da im prikažemo i njihovu poziciju u odnosu na ostale korisnike. U planu je i povezivanje s novim tehnologijama poput "Internet of Things" senzorima, meteo stanicama. Svakako se radujemo i 5G mreži koja će dodatno olakšati, ali i podstaći razvoj IT sektora pa tako i Agrodox aplikacije. 

Koliko je važno da se ovakvi proizvodi razvijaju i da se podstiče razvoj novih inovativnih rešenja u poljoprivredi? 

Poljoprivreda je sektor koji je najčešće zapostavljen u pogledu inovacija. Međutim, ujedno se u svetu ubrzano razvija i može veoma lako i brzo da se uvedu tehnološka rešenja. Mislimo da je važno da poljoprivreda prati korak s inovacijama na globalnom nivou.

Koliko EU podstiče razvoj ovakvih inovativnih rešenja budući da se najavljuje novo IT agro doba u EU? 

EU je sigurno dobra platforma koja na brojne načine podstiče inovativna rešenja u svim sektorima pa tako i u poljoprivredi. Najave da će se kroz novu Zajedničku poljoprivrednu politiku EU više finansirati nove tehnologije i inovacije, kao i podsticati mlade da se bave ovim poslom, verujemo da će se kroz nekoliko godina otvoriti ogroman prostor povezivanja IT sektora i poljoprivrede. To je i razlog što smo već krenuli i želimo da primenjujemo nova znanja i nove tehnologije. 

Za više informacija obratite se firmi Intertim na jedan od niže navedenih kontakata.


Tagovi

Intertim Agrodox Besplatna aplikacija Jan Marinac Poljoprivredna aplikacija


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!


Partner

Intertim Srb d.o.o.

Dalibora Francistija 27, 21000 Novi Sad - Petrovaradin, Srbija
tel: +381604800802, e-mail: [email protected] web: http://intertim.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Izležavanje ;D