Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zakup državnog zemljišta
  • 15.02.2017. 10:00

Javni poziv za zakup zemljišta na 30 godina

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije uputilo je javni poziv investitorima, koji će se baviti stočarstvom i prerađivačkom industrijom, da na period od 30 godina zakupe državno zemljište.

Foto: msvilans / Flickr
  • 3.435
  • 490
  • 0

Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine Republike Srbije uputilo je investitorima, koji nameravaju da se bave stočarstvom i prerađivačkom industrijom, javni poziv da na period od 30 godina zakupe državno zemljište. Kako je navedeno u tekstu tog poziva, zemljište će biti izdavano uz saglasnost lokalnih samouprava.

Vrednost investicije mora biti najmanje pola miliona evra

Svi zainteresovani investitori pri podnošenju zahteva obavezni su da prilože plan ulaganja u nova osnovna sredstva, u iznosu od 3.000 evra po hektaru, koja se ne odnose isključivo na ratarsku proizvodnju. Takođe je definisano i to da vrednost ukupne investicije mora da iznosi minimum 500.000 evra, pri tome postoji klauzula da u lokalnim samoupravama, koje poseduju manje od 1.000 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, investicija može da bude i manja od 500.000 evra.

Prve godine zakupac mora da uloži 30% novca

Planom Ministarstva poljoprivrede određeno je da svaki zakupac zemljišta u državnoj svojini u prvoj godini u periodu od tri godine, početka ulaganja, kako je definisano dinamikom ugovora mora da uloži najmanje 30% vrednosti investicije. Prednost pri zakupu zavisiće od: vrste i iznosa investicije, broja novootvorenih radnih mesta, doprinosa poboljšanju konkurentnosti proizvodnje, uticaja na rast izvoza, doprinosa razvoju lokalne samouprave, kao i od mesta gde je podnosilac zahteva registrovao svoju delatnost.

Rok za dostavljanje zahteva i dokumentacije je 15. mart 2017. godine, a svi zainteresovani zahteve sa potrebnom dokumentacijom treba da podnesu neposredno na pisarnici Uprave za zajedničke poslove republičkih organa Republike Srbije.

Foto: msvilans / Flickr


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srbije


Tagovi

Zemljište Državno zemljište Srbija Zakon Zakon o zemljištu Pravo prečeg zakupa Javni poziv Investicije Investitori Ministarstvo poljoprivrede


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Naročito je zainteresovan za teme i zbivanja u agraru, a zamenik je urednika na Agroklubu.