Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gorivo
  • 13.07.2022. 16:30

Jeftiniji dizel u BiH, S. Makedoniji, na Malti nego u Srbiji

Dizel i benzin su pojeftinili u Portugaliji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, dok je samo benzin pojeftinio i u Poljskoj, Belgiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Foto: Depositphotos/Drinkins+
  • 464
  • 195
  • 0

U Srbiji će maksimalna cena goriva do petka u 15 časova biti 203 dinara za litar benzina i 218 dinara za litar dizela, poslednje je saopštenje Ministarstva trgovine. Kada se to prevede u evre bude 1,72, odnosno 1,85 evra.

I dok u Srbiji i nekolicini okolnih zemalja cena goriva raste, početkom jula gorivo je u odnosu na cene od sredine juna u nekim zemljama, pre svih Zapadne Evrope i Skandinavije pojeftinilo, istražuje Danas.

Gorivo je tako poskupelo u Austriji, BiH, Bugarskoj, na Kipru, Češkoj, Estoniji, Hrvatskoj, Italiji, Rumuniji i Sloveniji. S druge strane, i dizel i benzin su u isto vreme pojeftinili u Portugaliji, Danskoj, Finskoj, Francuskoj, Holandiji, Nemačkoj, dok je samo benzin pojeftinio i u Poljskoj, Belgiji, Grčkoj i Mađarskoj.

Dizel ostaje 218, a bezolovni benzin jeftiniji za dva dinara po litru

Litar benzina u Hrvatskoj, prema podacima EU od 4. jula, košta 1,85 evra, a litar dizela 1,95 evra, dok mu je pre tri nedelje cena bila 1,79, odnosno 1,73 evra. U BiH gorivo je poskupelo, te se litar benzina kupovao prethodnih dana po ceni od 1,77 evra, a dizel za 1,83 evra, što je za 10, odnosno 11 centi više u odnosu na cene polovinom juna. U Severnoj Makedoniji cena litra benzina je sada 1,72 evra, a dizela 1,64 evra. Benzin se od prošle nedelje najjeftinije prodavao u Mađarskoj - litar je bio 1,22 evra, dok je dizel najjeftiniji na Malti, litar košta 1,21 evro.

Vlada Srbije svake nedelje određuje maksimalnu cenu goriva za narednu nedelju, a Uredba kojom se ograničava cena naftnih derivata u Srbiji koja je prvi put uvedena 10. marta, produžava je nekoliko puta, poslednji put do kraja jula.


Tagovi

Gorivo Cena dizela Cena benzina Ograničenje cena


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Narodnu nošnju krasi prelep ukrasni kaiš.