Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kvalitet vode
  • 18.01.2022. 13:30

Kakav je kvalitet vode u Vojvodini? Analiza pre navodnjavanja

Navodnjavanje vodom neodgovarajućeg kvaliteta može dovesti do umanjenja prinosa, oštećenja delova sistama za navodnjavanje i finalno, ali ne i manje značajno, trajno ugrožavanje kvaliteta zemljišta usled zaslanjivanja i alkalizacije.

Foto: Poljoprivredni fakultet Novi Sad
  • 306
  • 74
  • 0

Promenljivi vremenski uslovi izazvani klimastkim promenama, poslednjih godina, dovode do još izraženije smene sušnih i perioda sa obilnim padavinama. Poljoprivrednici koji teže da ostvare sigurne i stabilne prinose, posebno kada je u pitanju uzgoj osetljivih kultura, kakve su pojedine vrste voća, na primer, borovnice i drugo bobičasto voće, pri planiranju proizvodnje uvode navodnjavanje kao obaveznu agrotehničku meru.

Država je prepoznala ovaj problem i trenutno je u završnoj fazi razvoj petogodišnje Strategije navodnjavanja za Republiku Srbiju. S obzirom na pomenuto, i stručnjaci Departmana za uređenje, korišćenje i zaštitu voda, Poljoprivrednog fakulteta, Univeziteta u Novom Sadu aktivno su bili uključeni u razvoj Strategije, navodi se u saopštenju.

Navodnjavanje vodom neodgovarajućeg kvaliteta može dovesti do negativnih efekata po biljke, što može rezultirati umanjenjem prinosa, oštećenja delova sistama za navodnjavanje i finalno, ali ne i manje značajno, trajno ugrožavanje kvaliteta zemljišta usled zaslanjivanja i alkalizacije. Poslednjih godina mladi poljoprivredni proizvođači su sve više svesni ovih opasnosti, te pre planiranja podizanja voćnjaka, obavezno rade i analizu vode sa aspekta upotrebljivosti za navodnjavanje.

Besplatna analiza vode

Na depatmanu Poljoprivrednog fakulteta već treću godinu sprovodi se akcija besplantnog određivanja gvožđa, magana, pH vrednosti i elektroprovodljivosti u bunarskoj vodi. Tokom protekle godine, sva zainteresovana lica koja imaju bunar, i koja su želela da provere njen kvalitet na ove papametre, imala su priliku da to i učine. Odziv je bio veliki i analizirano je preko 100 uzoraka vode.  

Što se tiče pH vrednosti u analiziranim uzorcima kretala se u dozvoljenim granicama od 6,5 - 8,5, osim kod jednog uzorka, gde je bila nešto niža od propisane i iznosila 6,3. Elektroprovodljivost merena u uzorcima kretala se u širokom rasponu. I dok je većina uzoraka bila u granicama I-III klase kvaliteta vode, 16 odsto uzoraka je pripadalo IV-V klasi. Zanimljivo je da, iako su koncentracije gvožđa čak u 88 odsto uzoraka bile u zadovoljavajućim granicama, sedam odsto uzoraka je bilo u IV, a šest odsto uzoraka je pripadalo V klasi, što je veoma nepovoljno, zaključuju sa Poljoprivrednog fakuulteta. Slična situacija je i po pitanju prisutnih kocentracija magana u uzorcima bunarske vode. Tako su za 10 odsto uzoraka vrednosti bile kategorisane kao IV ili V klasa.

Ukoliko su u pitanju samo povišene koncentracije gvožđa i mangana mogu se instalirati odgovarajući filteri. Kada je u pitanju povišena elektroprovodljivost savetuje se da se urade i dodatne analize kako bi se utvrdilo da li voda ima odgovarajući odnos anjona i katjona. Posebno u regionu srednjeg i severnog Banata javlja se podzemna voda veoma zasićena natrijumom, te se navodnjavanje takvom vodom ne savetuje bez prethodne pripreme, jer ozbiljno može ugroziti kvalitet zemljišta.  


Tagovi

Voda u Vojvodini Sistem za navodnjavanje Besplatna analiza Poljoprivredni fakultet Filteri


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste probali slatko od ljubičice? Znate li koliko je hiljada cvetova potrebno za jednu teglicu? Uskoro na Agroklub-u