Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita zemljišta
  • 08.12.2019. 12:00

Kako budući ZPP želi da zaštiti tlo održivom upotrebom?

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede jedan centimetar plodnog tla, ali samo nekoliko godina da se izgubi. Moramo delovati na očuvanju i obnovi zemljišta, objavila je Evropska komisija.

Foto: Pixabay/Jing
  • 135
  • 6
  • 0

Tlo je osnova za hranu koju uzgajamo, kao i za proizvodnju stočne hrane, tekstila, drveta i drugih materijala. Omogućava nam čistu vodu, čuva biološku raznolikost, reciklira hranljive materije, reguliše klimu i deo je naših krajolika i kulturne baštine. Zemljište je važno za dobrobit i ravnotežu ekosistema na našoj planeti.

Ovaj prirodni resurs je osetljiv i ograničen pa sa njim treba pažljivo upravljati i štititi ga. U EU se on svake godine gubi samo vodnom erozijom, što je ekvivalent dubine od jednog metra tla na području koje odgovara veličini grada Berlina. Sve veća populacija, koja zahteva više zemlje za proizvodnju hrane, urbanizaciju i industriju, stavlja tlo pod dodatni pritisak.

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede jedan centimetar plodne zemlje, ali samo nekoliko godina da se izgubi. Moramo delovati na njenom očuvanju i obnovi.

Što ZPP čini da zaštiti zemljište?

Na evropskom nivou, Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) uspostavila je razne instrumente za unapređenje održive upotrebe tla. Načelo unakrsne usklađenosti povezuje direktna plaćanja sa dobrim poljoprivrednim praksama koje osiguravaju osnovne standarde okoline i klime, sigurnosti hrane, zdravlja životinja i biljaka, dobrobiti životinja i pomaže u održavanju zemljišta u dobrom poljoprivrednom i prirodnom stanju.

Direktna plaćanja dostupna su i poljoprivrednicima ako se pridržavaju takozvanih mera ozelenjavanja, koje doprinose očuvanju tla. Ove mere, na koje se odnosi 30% direktnih plaćanja, zahtevaju da poljoprivrednici diverzifikuju useve, održavaju trajne travnjake i da 5% obradivog zemljišta posvete "ekološkim ciljanim područjima". Ove akcije doprinose povećanju otpornosti tla, očuvanju ugljenika u njemu i zaštiti biološke raznolikosti.

Može proći i do 1.000 godina da se proizvede jedan centimetar plodne zemlje, ali samo nekoliko godina da se izgubi.

Zaštita tla ugrađena je i u programe ruralnog razvoja koji se finansiraju iz Evropskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a kojim upravljaju same države članice. Unapređenje efikasnosti resursa i obnova, očuvanje i poboljšanje ekosistema povezanih sa poljoprivredom dva su od šest ključnih prioritetnih područja ruralnog razvoja. 

Očuvanje tla u budućnosti

Briga za životnu sredinu, delovanje protiv klimatskih promena i očuvanje krajolika i biološke raznolikosti tri su od devet ciljeva budućeg ZPP-a. Budući ZPP pomoći će održivom upravljanju i produktivnijem korišćenju tla koristeći pristup zasnovan na dokazima i performansama, zasnovan na digitalizaciji.

Novi "uslovni" okvir budućeg ZPP-a podržava poboljšani kvalitet i zaštitu tla, kao i povećanu sekvestraciju ugljenika kroz bolje korišćenje zemljišta i upravljanje usevima. Poljoprivrednici moraju udovoljavati dobrim poljoprivrednim i uslovima životne sredine (GAECs) povezanim sa direktnom podrškom prihoda. GAEC zahtevi uključuju zaštitu tresetnih i močvarnih područja, rotaciju useva (zamenjuje diverzifikaciju useva), minimalno upravljanje zemljištem pod obradom tla radi smanjenja njegove degradacije i pokrivanje tla. Pored toga, sada je obvezan GAEC-ov zahtev da svi poljoprivrednici koriste Alat za održivu poljoprivredu (FaST) za razvoj svojih planova upravljanja hranljivim materijama. Alat prikuplja informacije poput satelitskih podataka, uzorkovanja tla i podataka o zemljišnim parcelama kako bi poljoprivrednicima omogućio donošenje informisanih i ciljanih odluka o njihovim potrebama za hranivima.

Briga za životnu sredinu, delovanje protiv klimatskih promena i očuvanje krajolika i biološke raznolikosti tri su od devet ciljeva budućeg ZPP-a.

Budući ZPP takođe uključuje novi i inovativni dobrovoljni ram u okviru prvog i drugog parametra. Svaka država članica dizajnira ove programe u skladu sa svojim lokalnim potrebama i uslovima. Pojačano gazdovanje trajnim pašnjacima, organskim uzgojem, pošumljavanje i stvaranje šumskih površina, agroekologija i poljoprivredno - šumarstvo, precizna poljoprivreda samo su neki od primera korisnih praksi koje bi zemlje članice mogle da ponude.

Digitalizacija je zajednički cilj budućeg ZPP-a koja ima za cilj optimizaciju plodnosti tla i smanjenje zagađenja, podržavanjem boljeg upravljanja poljoprivrednim upravljanjem i korišćenjem prave količine inputa na pravom mestu u pravo vreme. Precizna poljoprivreda uključuje upotrebu digitalnih tehnika za praćenje i precizno optimizovanje poljoprivrednih proizvodnih procesa kako bi se povećali prinosi koristeći manju količinu inputa (npr. đubriva i pesticida), što je jedan od ciljeva ZPP-a.


Tagovi

Zajednička poljoprivredna politika ZPP Zaštita tla Očuvanje tla Ozelenjavanje Direktna plaćanja Zemlja Klimatske promene


Autorka

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrirala agroekonomiju, sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savete deli sa čitaocima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Unutrašnjost drevnog manastira Svetog Nikole u Vranju.