Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EU
  • 23.12.2021. 12:00

Kako će CEMA doprineti dostizanju novih ciljeva u okviru Eko-šeme?

Nova Eko-šema EU će morati da uzme u obzir specifičnosti svake teritorije, raznolikost poljoprivredne prakse i posebne potrebe farmera da obezbede prilagođenu podršku koja može poboljšati prihvatanje PAT-ova, da unapredi održiviju poljoprivredu u Evropi.

Foto: Depositphotos/Geribody
  • 80
  • 11
  • 0

Kroz precizne poljoprivredne tehnologije - PAT (Precision Agriculture Technologies) naša industrija može dati važan doprinos održivoj poljoprivrednoj praksi pod novom Eko-šemom EU. Da bi oslobodio svoj puni potencijal, ovaj novi instrument treba da podrži usvajanje tehnologija koje unapređuju prakse održive poljoprivrede širom kontinenta. Klimatske zone zajedno sa velikom raznolikošću pejzaža oblikuju prakse i izbor poljoprivrednih mašina koje pomažu u upravljanju bilo kojom vrstom proizvodnje useva - žitarica, specijalnih kultura, povrća na otvorenom, korenastih useva i/ili stočarske delatnosti.

Zbog toga, na nacionalnom i regionalnom nivou, nova Eko-šema EU će morati da uzme u obzir specifičnosti svake teritorije, raznolikost poljoprivredne prakse i posebne potrebe farmera da obezbede prilagođenu podršku koja može poboljšati prihvatanje PAT-ova, da unapredi održiviju poljoprivredu u Evropi.

  • Koji su izazovi koji dovode do promene paradigme poljoprivreda EU?
  • Kako digitalizacija može podržati nove Eko-šeme EU(Eco-Schemes)?
  • Koji PAT-ovi su najvažniji za prihvatanje održive poljoprivredne prakse?
  • Kako digitalna transformacija i PAT mogu biti promovisani mehanizmima CAP-a (Zajedničke poljoprivredne politike) nakon 2020?
  • Koje mere mogu učiniti PAT-ove dostupnim svim veličinama farmi u EU?

Evropska poljoprivreda prolazi kroz fundamentalne promene

Cilj ovog teksta je da odgovori na ova pitanja iz perspektive industrije usklađen sa svojim kupcima, bilo da se radi o farmerima, koperativama ili kontraktorima. Evropska poljoprivreda prolazi kroz fundamentalne promene. Nedavna kriza pandemije COVID-a je jasno još jednom pokazala potrebu za izgradnjom održive i stabilne poljoprivrede u Evropi u sprezi sa društvenim očekivanjima. Više sledljivosti i transparentnosti potrebno je od svih poljoprivredno-prehrambenih lanca zainteresovanih za izgradnju poverenja od strane potrošača, novu regulativu zahteva, i razbijanje negativne spirale od ekonomskih, ekoloških i društvenih izazova koji su naizgled unutar zaključani.

CEMA (European Agricultural Machinery Association) podržava kritičnu ulogu koju imaju nefinansijski alati ZPP-a za povećanje održivosti poljoprivredno-prehrambenog sektora u EU. Kada je ZPP pokrenut 1962. godina prioritet je dat autonomiji hrane, pristupačnoj ceni za potrošače i održiv prihod za farmere. Do sada su dva prva ZPP cilja očigledno dostignuta, ali ne i treći. Šta više, EU farmeri se suočavaju sa sve većim ekonomskim, ekološkim i društvenim izazovima.

Prvo i najvažnije, farmeri hrane svet. Takođe, snabdevaju obnovljivim izvorima energije, kao i razvojem novih materijala na biljnoj bazi naprednih proizvoda na bio-farmama. U vremenima globalne krize poput pandemije COVID-a, poljoprivredni sektor poziva se da ostane otporan i obezbedi nesmetano snabdevanje hranom regionalno i globalno. U isto vreme, poljoprivredna proizvodnja, kao i svaki drugi posao, mora generisati profit da bi se održala u rastućoj globalnoj konkurenciji unutar i izvan snabdevanja poljoprivredno-prehrambenih proizvodnih lanaca, dok ovladava tekućim strukturnim promenama i generacijskom obnovom u ruralnim sredinama.

Sprečiti zavisnost od uvoza

Poljoprivreda je neophodna u borbi protiv klimatskih promena i za očuvanje životne sredine. Time novi propisi EU za korišćenje raznih poljoprivrednih inputa kao što su sredstva za zaštitu bilja, đubriva i antibiotici prihvaćeni u prošlim godinama izazivaju indukovane brige i zahteve društva. Zbog toga se od poljoprivrednika iz EU traži da proizvode obimnije. Ovi propisi su postavili mnoge EU poljoprivrednike u nepovoljnijem položaju za takmičenje u njihovom unutrašnjem tržištu i globalno. Ovo je mesto gde odgovarajuće politike EU moraju podsticati jednake uslove da evropska poljoprivreda zadrži autonomiju proizvodnje hrane i spreči veću zavisnost od uvoza hrane - uglavnom u pogledu voća i povrća.

CEMA pozdravlja paradigmatsku promenu u poljoprivredi EU kojom farmer isporučuje hranu visokog kvaliteta, odnosno, žitarice, voće, povrće, meso i mlečne proizvode, po prihvatljivim cenama i radi kao "ekološki pastir" uz adekvatnu naknadu za to. Iako farmeri EU već obezbeđuju ekološke usluge za javnost, čak značajno više je predviđeno Zelenim dogovorom (Green Deal) EU. Strategija od njive do trpeze (Farm-to-Fork Strategy1) i Strategija o biodiverzitetu (Biodiversity Strategy2) definišu sledeće ciljeve koje EU poljoprivreda treba da postigne do 2030:

  • smanjiti za 50 odsto ukupnu upotrebu i rizik od hemikalija i pesticida;
  • smanjiti gubitke hranljivih materija za najmanje 50 odsto i smanjiti korišćenje đubriva za najmanje 20 odsto;
  • smanjiti upotrebu antimikrobnih sredstava za uzgoj životinja, a u akvakulturi za 50 odsto;
  • dostići najmanje 25 odsto od poljoprivrednog zemljišta pod organskom proizvodnjom i
  • dodeliti - ostaviti najmanje 10 odsto od poljoprivrednih površina kao karakteristični pejzaž visokog diverziteta.

Nagrada za ekološki napredne agrarne prakse

Očigledno, da bi se dostigla ova ambiciozna održivost postavljene ciljeve, odgovarajuće mere i intervencije moraju da se uvedu u okviru ZPP-a. Unapređeni zahtevi zelene arhitekture ZPP-a dostignuti posle 2020, koji se nazivaju i Eko-šeme, nateraće farmere EU da prilagođavaju svoje poljoprivredne prakse životnoj sredini i izazovima klimatskih promena. CEMA ceni da će oni poljoprivrednici koji primenjuju ekološki napredne poljoprivredne prakse biti nagrađeni kroz sredstva Eko-Šema.

Nedavno je Komisija EU predložila listu poljoprivrednih praksi koje mogu biti podržane novom Eko-šemom (Eco-Schemes3).

Sve dok ova lista nije konačna i još nije potpuno usvojena, pruža dobru orijentaciju za svaku državu članicu EU da izradi nacrt plana svoje strategije CAP. gde će se odraziti specifični nacionalni ciljevi i interventni mehanizmi. Između ostalih, organski poljoprivreda, IPM (integrated pest management) integrisano upravljanje štetočinama, agroekologija, poljoprivreda visoke prirodne vrednosti, proizvodnja uz uštede ugljenika, precizna poljoprivreda, poboljšano upravljanje hranljivim materijama i primena pokrovnih kultura za malčiranje. CEMA poziva EU države članice da usvoje ove napredne poljoprivredne prakse u svojim nacionalnim strateškim planovima ZPP-a.


Tagovi

Eko-šema ZPP Cema Ekološki napredne poljoprivredne prakse Smanjenje pesticida Od njive do trpeze Organska proizvodnja Biodiverzitet


Autor

Branislav Ogrizovic

Više [+]

Diplomirani inženjer mehanizacije poljoprivrede. Preko 35 godina radnog iskustva u savetodavstvu. Prošao brojne edukacije iz ove oblasti. Jedan od osnivača Kluba 100P+, trenutno potpredsednik.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić