Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Klopka za stršljene
  • 26.07.2018. 16:00

Kako napraviti efikasnu klopku za stršljene

Odrasle jedinke stršljena hrane se sokovima drveća i voća i pri tome prave veliku štetu. Pozitivno je to što hvataju druge insekte da bi nahranili svoje larve. Borba s njima može biti vrlo opasna, a najefikasnija klopka je ona najjednostavnija koju možete sami napraviti.

Foto: Pixabay/claude05alleva
  • 27.119
  • 303
  • 0

Zrelo voće, veći broj drugih insekata, ostavljena hrana - ono je što privlači stršljene. Ovi insekti, iz porodice osa, često se ugnezde ispod nadstrešnica, na tavanima, u fasadi, dimnjacima ili u šupljem drveću i zapuštenim područjima i tek onda prave probleme. Radijus kretanja stršljena u potrazi za hranom je oko 1,5 do 2 km od gnezda. Iz jednog gnezda od proleća do jeseni može se razviti do 700 stršljena

Poljoprivrednici koji rade u voćnjacima ili poljima, kao i oni koji imaju kuće u prirodi, najčešće se susreću s tim insektom koji nema prirodnih neprijatelja. Stršljeni u voćnjacima prave veliku štetu, naročito na kruškama i grožđu, gde mogu isisati sav rod. Međutim, često se stršljenovi gnezde i u urbanim sredinama, odnosno u fasadama zgrada ili nadstrešnicama, pa stanarima dolaze na balkon, a neretko ulaze i u kuće ili stanove. 

Sa stršljenima oprezno!

Treba, ipak, znati da i ovi opasni insekti, od čijeg uboda osoba može umreti, u zavisnosti od toga da li je alergična i na kojem delu tela je ubodena, ipak imaju svoje važno mesto u prirodi. Naime, osim što sisaju sokove drveća i voća, stršljeni love druge insekte da bi prehranili svoje larve. 

Nikada na stršljene vatrom! 

Borba sa stršljenima može biti teška i duga. Ljudi se svega sete, pa se u svojim akcijama dovedu u još veću opasnost. Naime, ima onih koji nesmotreno pale gnezda. Tražeći recept kako ih se rešiti, naišla sam na priču o čoveku koji je koristio običan dezodorans kao brener i počeo paliti gnezdo. Stršljeni su se strašno uzbunili, izboli ga. Više se ne sećam da li je taj čovek preživeo i da li mu je kuća ostala čitava. Kako bilo, paljenje gnezda stršljena je najopasnija mera koju možete preduzeti. Zapravo, najbezbednije je pozvati stručnu službu. 

Takođe, ništa nećete učiniti ako u gnezdo usmerite mlaz vode pod jakim pritiskom. Samo ćete ih uzbuniti, a s gnezdom se ništa neće dogoditi. U slučaju da gnezdo pronađete zimi, možete ga slobodno ukloniti jer je tada napušteno. 

Klopka od plastične boce i soka 

Na internetu ćete naći mnoge savete o uništavanju stršljena, a najefikasniji način je i najjednostavniji. Postavljanje klopki koje možete napraviti sami. 

Za klopku vam je potrebna plastična flaša od 2 litra, voćni sok, sirće, vino ili pivo. Nećete pogrešiti ako u tečnost dodate malo šećera, ali i komadić, dva, sirovog mesa ili čak ostatke hrane za pse ili mačke. Gornju trećinu flaše presecite, tako da dobijete levak. U trećinu odrezanog dela flaše sipajte tečnost koja će stršljene privući, pa "zaklopite" gornjim delom boce tako da je njeno grlo unutra, u donjem delu. Zalepite ivice flaše lepljivom trakom. Stršljene će privući ti mirisi, ući će u flašu, ali neće moći da izađu, pa će se udaviti u tečnosti. Budite bez brige, pčele taj miris ne privlači. 

Klopke postavite na više mesta i nakon što se više insekata nakupi, izbacite ih i promenite tečnost u zamci.

Jedan od mamaca može biti i lepak za miševe koje ćete zalepiti na viseće trake. Kao mamac će poslužiti komadić ribe ili mesa. 

Insekticide koristite vrlo pažljivo 

U slučaju da se stršljena želite rešiti pomoću insekticida, prvo se posavetujte pri kupovini. Takođe, nemojte se zavaravati da će vam pčelarsko odelo ili više slojeva odeće pomoći. Stršljenov ubod je snažan i dubok, čak do 5 milimetara, i za razliku od pčele, stršljen može ubosti više puta. 

Važno je znati da stršljene privlači sveža hrana ili bačena hrana. Zbog toga ne ostavljajte na otvorenom hranu koja će ih privući svojim mirisom. Takođe, redovno praznite kante za smeće koje ih mogu namamiti. 


Tagovi

Klopka za stršljene Stršljeni Uništavanje stršljena Klopka Gnijezdo


Autorka

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi baštovanka s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.