Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tretiranje voća
  • 30.04.2021. 12:00

Kako pripremiti atomizer za rad?

Pregled treba obaviti prvo vizuelno, a zatim i dataljno pregledati sklopove ove priključne mašine, napominje stručnjak za mehanizaciju Poljoprivredno stručne službe Beograd Željko Lazić.

Foto: Depositphotos/robertcrum (ilustracija)
  • 135
  • 18
  • 0

Zaštita zasada od štetočina i bolesti hemijskim sredstvima najviše je u primeni. Koriste se srednje (500-1000 l/ha) ili velike norme (od 1000-1500 l/ha). Pravovremeni i kvalitetan tretman, ključ je uspeha. Na to svakako utiču kvalitetni atomizeri

Pre početka sezone voćari bi trebali detaljno pregledati svoje atomizere i pripremiti ih za rad. Pregled treba obaviti prvo vizuelno, a zatim i dataljno pregledati sklopove ove priključne mašine, napominje stručnjak za mehanizaciju Poljoprivredno stručne službe Beograd Željko Lazić.

Prvo treba pregledati creva atomizera i utvrditi da li je došlo do fizičkih oštećenja ili odvajanja na spojnim mestima, zatim pregledati dizne (proveriti da nema fizičkih oštećenja i eventualno začepljenih dizni), onda pritisak guma kod vučenih atomizera, pregledati i podmazati ležajeve na atomizerima.

Kalibracija atomizera za uštedu vremena i novca

Potom treba pregledati filtere i ukloniti eventualne nečistoće koje su se nakupile, zatim pumpu atomizera, a onda promeniti ulje u pumpi. Pregledati da li je dobro pričvršćena za nosače i pregledati ispravnost sita.

Kako savetuje Lazić, probu atomizera uraditi sa običnom vodom. Sipa 10-20 odsto njegove zapremine i onda ga pustitu u rad. Aktivirati atomizer i utvrditi da li je pritisak na manometru odgovarajući i da li je kazaljka na manometru mirna.

Vizuelnim pregledom utvrditi da li rade mešači, proveriti ispravnost regulatora pritiska, protok dizni. Najbolje bi bilo da voćari dizne koriste maksimalno dve godine, jer se one vremenom troše. Svejedno da li su nove ili stare korisno bi bilo testirati protok. Najbolje bi bilo da to odrade stručne osobe.

Korisno zameniti oštećene membrane pumpe

Nakon pregleda trebalo bi odraditi raspored dizni kako bi pokrovnost bila optimalna. U slučaju da niste u mogućnosti da postignete odgovarajući pritisak na manometru postoji nekoliko uzroka:

  • proverite da li su svi ventili otvoreni;
  • zaprljani filteri (često se dešava kod voćara koji nisu detaljno očistili filtere prošle jeseni ili ukoliko je cisterna metalna dešava se da se korozija nakupi u filterima i crevima);
  • oštećeno crevo ili otpušteni spojevi creva;
  • kvar unutar pumpe (najčešće oštećene membrane).

Najbolja bi bilo rastaviti pumpu atomizera i pregledati da li ima nekih oštećenja na unutrašnjim delovima pumpe. Korisno bi bilo zameniti oštećene membrane pumpe. Znamo da ukoliko se membrane oštete u toku rada, pumpa prestaje da radi, a to vas može skupo koštati, napominje beogradski stručnjak, u slučaju kada se mora obaviti hitan tretman. Svakim odlaganjem tretmana postoji opasnost od pojave simptoma bolesti na plodovima.

Brigom o ispravnosti i pravilnoj primeni atomizera štedi (energija ljudski rad i sredstva za zaštitu), ali i smanjuje drift - odnošenje kapljica vetrom.


Izvori

Poljoprivredne savetodavne i stručne službe Srbije


Tagovi

Atomizer Željko Lazić Pregled priključne mašine Tretman voća


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Magnolija u Beogradu, na putu za pijacu Vidikovac 😃