Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Traktorski priključci
  • 04.12.2023. 07:30

Kako spremiti priključke tokom zime?

Najveća opasnost tokom zime preti od pojave rđe. Šta je potrebno uraditi da zaštitimo mehanizaciju?

Foto: Depositphotos/Dimid_86
  • 132
  • 19
  • 0

Najpogubnije za traktorske priključke je da ih ostavimo na dvorištu izložene vremenskim uticajima. Idealno bi bilo da imate garažu ili bar nadstrešnicu, a u nedostatku objekata koriste se namenske cerade.

Obavite čišćenje i neophodne popravke

Kako bi sprečili pojavu rđe, smrzavanje tečnosti i drugih pojava koje nepovoljno deluju na njihovo funkcionisanje, potrebno je sve očistiti. Biljni ostaci privlače štetočine, posebno glodare koji mogu da oštete delove, grizu kablove. Najveća opasnost su za mašine koje se koriste za košenje i obradu trave, sejalice, berače, vadilice, jer je na njima najviše poljoprivrednih ostataka koji su hrana.

Priprema i čuvanje traktora zimi - šta sa gorivom i akumulatorom?

Uklanja se zemlja i druga nečistoća. Za čišćenje je najbolje koristiti komprimovani vazduh i perače za pranje pod pritiskom. Pomoću njih možemo da očistimo teško dostupna mesta. Prilikom čišćenja pazite da ne očistite spojke ili zaptivke ili dihtunge. Proverite u kakvom su stanju gume, da li ih treba zameniti te pritisak u njima. Zamenite ulja, dotrajale, pohabane i oštećenje delove, podmažite kardane. Pre skladištenja obavite sve popravke i potreban servis.

Rđa je najveća pretnja

Jednostavniju mehanizaciju, kao što su prikolice i utovarivači, možemo da uskladištimo ispod nadstrešnica. Kao i ostalu, potrebno ih je očistiti i oprati. Pregleda se u kakvom su stanju hidraulična creva, ispravnost električnih kablova, pregleda se da li sve funkcioniše. Podmažite ležajeve točkova, proverite kakve su gume i kakav je pritisak u njima. Kako bi se rasteretili klipovi, sanduk se osloni na drvo ili kvadre ili odgovarajućim podlogama. U slučaju da ih ostavljamo napolju, prekrivmo ih ceradom ili najlonom kada se osuše od čišćenja i pranja.

Priključci za obradu zemlje stradaju od rđe i potrebno ih je zaštiti antikorozivnim mastima. Raonici i plužne daske se premazuju mastima ili iskorišćenim hidrualičnim uljem. Podmažite sve ležajeve, zatvorite hidraulična creva. Proverite sve vijke da li su zategnuti. Tokom skladištenja radni elementi poput plugova i tanjirača treba da stoje na tvrdoj podlozi.

Priključke koje koristimo za tretiranje useva i rasturanje đubriva je potrebno dobro očistiti i oprati. Materije koje rasturaju imaju izuzetnu nagrizajuću prirodu. 


Tagovi

Traktor Traktorski priključci Čuvanje traktorskih priključaka Zimovanje traktorskih priključaka Cerada za priključke Pranje priključaka


Autorka

Ranka Vojnović

Više [+]

Ranka je diplomirani inženjer poljoprivrede sa dugogodišnjim iskustvom u povrtarstvu, zaljubljenik u organsku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.