Zadnje aktivnosti

Poslednje aktivnosti korisnika mogu videti samo registrovani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu videti samo registrovani korisnici.
Za kompletne funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nevreme
  • 20.07.2023. 09:00

Kao tornado da je prošao, a tek se očekuje vetar i grad

Sve je počelo sa neobičnim oblacima, a onda su veliki nanosi vetra kidali drveća, lomili krovove. U Beogradu su dva krana pala.

Foto: Julijana Kuzmić
  • 294
  • 31
  • 0

Jako nevreme zahvatilo je sinoć veći deo Srbije. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 17 osoba, a bilo je i povređenih. Olujni vetar, lomio je stabla, nosio krovove, prenosi RTS.

Delovi Vojvodine, zapadne Srbije i Beograda ostali su bez struje i signala za mobilnu telefoniju. Na beogradskom aerodromu privremeno su bili obustavljeni letovi. Dva krana su pala na Novom Beogradu tokom nevremena, vidi se na nekoliko snimaka objavljenih na društvenim mrežama. Nevreme je pogodilo i Kruševac, Niš i Čačak gde je nekoliko ulica bilo pod vodom. 

Prvo su bili oblaci, a onda i grmljavina... (foto: Darko Krajić)

Ni seoska područja nisu prošla ništa bolje, prenose srpski mediji. U sremskom selu Vojka vetar je pokrivio krst na crkvi, u selu Dragosinjci kod Kraljeva zapaljena je štala i senjara od udara groma. Iz istog razloga izgorela je senjara u Jajčiću kod Ljiga, a meštaninu Inđije usled vetra bandera je pala i iščupala električno brojilo na kući. U knjaževačkom selu Jakovac, uništeni su povrtarski usevi i pocepani plastenici.

Sinoć je bez struje ostalo oko 12.000 domaćinstava u Šumadiji, a prema rečima načelnika Sektora za vanredne situacije MUP-a u Kragujevcu Zoran Kočović, nevreme je najteže pogodilo Kragujevac, a zatim Arandjelovac, Topolu i Raču. Danas (20.7.) je zbog ispadanja dalekovoda i kidanja mreže bez struje oko 6.000 domaćinstava, prenosi Glas Šumadije.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by 192.RS (@192_rs)

Tek će biti nevremena

Međutim, kako upozorava RHMZ, oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata do subote uveče (22.07.) očekuje se jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz pojavu krupnog grada (> 5 cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (> 24 m/s) i izolovano i orkanske udare vetra (> 28 m/s).

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti i iz tog razloga će se za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred, kažu iz RHMZ.

U toku jutra i prepodneva na području centralne, istočne i jugoistočne Srbije mestimično kiša i lokalni pljuskovi s grmljavinom, dok se na severu i zapadu zemlje u većini mesta očekuju suvo vreme sa ređom pojavom kratkotrajne kiše.

Užas i u komšiluku

Nevreme je pogodilo i centralnu Hrvatsku i Sloveniju. Četiri osobe su poginule. Snažan vetar i obilna kiša napravili su probleme u Zagrebu. Ništa bolje nije prošla ni Bosna i Hercegovina gde se samo šteta u Semberiji se ogleda u uništenim usevima, povrtarskim i voćnim kulturama, plastenicima, krovovima i ostalim delovima kuća i objekata, električnim kvarovima, zakrčenim putnim pravcima, a na veliku žalost ima i povređenih.

Šteta se još sabira u mestima Srbije, a kako ste vi prošli, pišite nam u komentaru ispod teksta.


Foto prilog


Tagovi

Nevreme Grad Oluja Superćelijski oblak Šteta Grom RHMZ Prognoza


Autorka

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirani novinar specijalizovan za agro novinarstvo. U poslu i životu vodi se Ničeovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...